DILEMA

Nauka je riješila vječitu dilemu ljubitelja mesa...

Za izgradnju tijela potrebni su nam proteini (bjelančevine). Njih je najviše u mesu koje većina nas preferira kao njihov izvor. Ali kojem mesu dati prednost?

1. Govedina

ENERGIJA
Govedina izvlači energiju iz druge hrane i šalje je u vaše mišiće. U 100 grama govedine – otprilike jednom odresku koji "okrenete"na tavi – ima toliko vitamina B12 da pokrije 17 posto vaših dnevnih potreba te 33 posto dnevno potrebnog vitamina B6. A što oni čine? Oslobađaju snagu ugljikohidrata: studija oregonskoga državnog univerziteta pokazala je da sportaši s dovoljnim dozama vitamina B-skupine imaju više energije. Stoga sljedeći put kad počnete kukati zbog cijena govedine, sjetite se da ona čini efikasnijim ostale namirnice koje jedete.

MIŠIĆI
Vaši gladni mišići od 100 grama steaka dobit će 21 gram bjelančevina, što nije loše, ali više je manje s obzirom na to da vaš organizam može apsorbirati samo 74 posto toga odjednom. Dakako da ćete uživati u konzumaciji, no četvrtina bjelančevina koje ste platili doslovno će proći kroz vas, ravno u kanalizaciju.

OPORAVAK
Kad pojedete odrezak od 300 g, popunili ste 90 posto dnevno potrebne doze cinka. On je koristan nakon vježbanja: studija koju je objavio Neuroscience & Biobehavioral Reviews ustanovila je da sportaši koji imaju visoke nivoe cinka u organizmu održavaju svoj imunitet snažnim te odolijevaju prehladama i bolestima.

2. Piletina (bijelo meso)

ENERGIJA
Sa svojih 165 kcal po 100 grama, piletina je "tu negdje" s govedinom (krtiji komadi imaju 142 kcal u 100 grama). Sadrži dva posto manje vitamina B nego crveno meso, ali to lahko nadoknađuje energetskom razlikom od dvadesetak kilokalorija u svoju korist.

MIŠIĆI
Vaš organizam apsorbira 80 posto bjelančevina iz porcije piletine. Lakše se probavljaju i aminokiseline iz piletine, što vašoj mišićnoj izgradnji daje krila.

OPORAVAK
Sa 110 mg omege-3, piletina čak šesterostruko nadmašuje govedinu. Te korisne masne kiseline dobrodošle su poslije vježbanja: studija Univerziteta zapadnog Washingtona pokazala je da su ispitanici koji su unijeli omega-3 masne kiseline i nisu vježbali unaprijedili svoj VO2 max za 4,5 posto više nego oni koji su vježbali, a nisu uzeli omege-3. To znači da ćete se manje uspuhati ne samo nakon sprinta nego i drugih fizičkih aktivnosti, bez obzira na to u čemu ćete biti brži.