Žlijezde

Male bezbolne grudice ili izbočine koje se mogu napipati ispod kože u medicini su poznate kao ateromi, a riječ je o lojnim cistama. Glatke su i elastične na dodir i slobodno pokretne u odnosu na dublje strukture tkiva.

Kada traju duže, ponekad i godinama, mogu dostići veličinu zrna graška, lješnika, klikera, pa čak biti i veliki kao kokošije jaje. Najčešće se nalaze iza ušiju, na licu, vratu, leđima, grudima, genitalijama, ali mogu se javiti i na svim drugim regijama tijela, osim na dlanovima i tabanima.

Češće kod muškaraca

Ove ciste nastaju usljed djelimičnog ili potpunog prekida odliva sekreta zbog opstrukcije vanjskog izvodnog kanala. Sekret koji se u njemu skuplja proširuje ga postepeno stvarajući šupljinu ispunjenu sadržajima: mrtvim ćelijama, keratinom i kristalima holesterola koji se proizvode u samoj lojnoj žlijezdi.
Ateromi se prvenstveno javljaju nakon puberteta. Zastupljeniji su kod muškaraca, te ih neka istraživanja dovode u vezu s muškim polnim hormonom testosteronom. Na kosmatom dijelu glave češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca.
Sigurno su njihovoj pojavi izloženije osobe sa masnom ili problematičnom kožom. Pod većim su rizikom i osobe koje se pretjerano izlažu suncu ili intenzivno koriste solarij i koje su u pubertetu imale akne.
Kozmetički defekt
Hormonski poremećaji ili kontrolirana hormonska terapija također mogu utjecati na pojačano lučenje lojnih žlijezda, a samim tim i na mogućnost stvaranja ateroma.
Aterom raste polako, a kada dostigne određenu veličinu može predstavljati kozmetički defekt. Ali, ako osim estetskih promjena ne stvara nikakve tegobe, ne mora se ni liječiti.
Da bi se preduprijedila infekcija ili ako se nalaze na nezgodnom mjestu i postoji rizik od mehaničkog povređivanja, ipak je bolje javiti se liječniku prije nego što nastanu komplikacije.

Moguća infekcija

Unutar ateroma vrlo često može nastati gnojna infekcija koju prate crvenilo, bol, napetost i otok regionalnih limfnih žlijezda. Na mjestu infekcije povećava se i temperatura kože, a ponekad može doći i do curenja sadržaja neprijatnog mirisa koji je posljedica keratina i proteina proizvedenih u samoj lojnoj žlijezdi. Takve komplikacije obavezno zahtijevaju medicinsko liječenje.
Ne preporučuje se nikome da sam uklanja aterom jer se može unijeti infekcija i tako prouzrokovati nastanak apscesa. U zavisnosti od infekcije mogu reagirati i lokalni limfni čvorovi što onda zahtijeva složeniji medicinski tretman.
Lojna cista se neće sama povući, jedino njen sadržaj pod pritiskom može spontano iscuriti uslijed nagomilavanja gnoja. U tom slučaju aterom će se u narednom periodu najvjerovatnije formirati na istom mjestu.
Nastanak lojnih cista nije moguće ni spriječiti, jer ne postoji nikakva direktna preventivna mjera. Međutim, nutricionisti smatraju da ishrana može imati značajan udio u prevenciji njihovog nastanka. Prvenstveno je važno izbjegavati namirnice koje sadrže velike količine masti i ugljenih hidrata.

Čista koža kao obaveza

Ukoliko se pravilno nanose, kozmetička sredstva ne bi trebala predstavljati problem. Tu se, prije svega, misli na redovno skidanje šminke, higijenu kozmetičkog pribora i hidrataciju kože.
Ipak, osobama koje imaju sklonost ka pojavljivanju ateroma savjetuje se korišćenje preparata za kožu bez ulja, koji smanjuju rizik od blokade i začepljenja lojnih žlijezda.
Time se sprečava nastanak milija, odnosno crnih i bijelih čepova, a time smanjuju izgledi za nastanak lojnih cista.
Dijagnoza se najčešće postavlja kliničkim pregledom i na osnovu informacija koje liječnik osjeti palpacijom (pipanjem) samog čvorića pri čemu utvrdi tvrdoću i veličinu ateroma. Izuzetno je rijetko potrebno uraditi biopsiju.

Hirurgija trajno rešenje

Manje ciste veličine sedam do osam milimetara mogu se ukloniti radio talasima, jednom intervencijom, beskrvno i bez ožiljka. Veće promjene, veličine do nekoliko centimetara neophodno je ukloniti hirurškim putem u lokalnoj anesteziji.
Tehnike koje se koriste su: minimalno ili totalno izrezivanje (ekscizija) kao i uklanjanje kroz ubod. Kod minimalne ekscizije kroz mali rez se uklanja dio po dio ciste. Nije potrebno ušivanje, a ožiljak je minimalan. Uklanjanje kroz ubod je specijalna tehnika koja se najčešće koristi za aterome lokalizirane na glavi.
Totalna ekscizija je hirurška tehnika koja se koristi ukoliko nema infekcije i predstavlja trajno rješenje. Uklanja se cista, njena kapsula i dio okolnog tkiva.
Tako nastalo oštećenje na koži (rana) zatvara se šivenjem, a konci se skidaju u periodu od sedam do 14 dana. Ožiljci uglavnom ne ostaju, ali pacijentima sa osjetljivijom kožom preporučuje se nakon skidanja konaca korištenje kreme protiv ožiljaka.

Kad je gnojna infekcija?

Upala koja pređe u gnojnu infekciju takođe se jedino hirurški može riješiti.
U slučajevima infekcije koža se zareže (incizija) čime se drenira, odnosno prazni gnojni sadržaj i smiruje upala.
Potom se pacijentu savjetuje hirurško liječenje, jer postoji velika vjerovatnoća da će se proces ponoviti. Događa se, mada rijetko, da proces napreduje i da dođe do razvoja nekroze, propadanja tkiva.
Da bi se problem trajno riješio, odnosno da ne dođe do recidiva, neophodno je izvaditi cijelu cistu sa kapsulom. Izvjesno je da se ona na istom mjestu može ponovo pojaviti, ali je vjerovatnoća mala.