Fizička aktivnost je veoma bitna za zdravlje. Bez obzira da li se bavite brzim hodanjem, laganim trčanjem, vožnjom bicikla, veslanjem, plivanjem, skijanjem, fitnesom ili nekim drugim vidom rekreacije nesumnjiv je višestruki pozitivan uticaj na cjelokupno zdravstveno stanje.

Trudite se da uvijek budete u top formi
Svakodnevno nađite vremena da prošetate bar pola sata. Nađite načina da budete fizički aktivniji. To može biti šetnja vašeg ljubimca, pješačenje do prodavnice, kućni poslovi. Izbjegavajte vožnju automobila na kraće relacije već taj put pređite pješaka. Ako redovno vježbate nikada nećete imati problema sa suvišnim kilogramima. Trošićete daleko više kalorija nego što unosite. 
Opremite se trenerkom, udobnom patikama i počnite aktivno da se bavite sportom. Ukoliko je Vaše tijelo u formi i Vi ćete se dobro osjećati. Ne kažu uzalud u zdravom tijelu zdrav duh.
Isplanirajte trening
Opredjelite se za neku fizičku aktivnost. Unaprijed isplanirajte termine, dužinu trajanja i intenzitet treninga. Svaki trening treba da se sastoji od tri dijela. Prvi dio posvetite zagrivjanju, najmanje pet do deset minuta, kako bi se tijelo pripremilo za intenzivniji trening. Zatim slijedi aktivan trening, u trajanju od trideset do četrdeset minuta i na kraju hlađenje i opuštanje mišića. Nemojte odmah krenuti sa najzahtjevnijim vježbama. Počnite lagano i vremenom povećavajte intenzitet treninga.
Fizičkim aktivnostima smanjite rizik za nastanak mnogih bolesti
Brojna naučna istraživanja potvrdila su veliki uticaj fizičkih aktivnosti na zdravstveno stanje cijelog organizma. Redovno vježbanje umanjuje mogućnost za obolevanje od mnogih bolesti i vodi ka dužem i kvalitetnijem životu.
Bavljenje sportom utiče na povećanje potrošnje energije, dovodi do poboljšanja vitalnog kapaciteta pluća. Fizička aktivnost poboljšava kardiovaskularnu funkciju i smanjuje mogućnost za nastanak koronarnih, cerebrovaskularnih oboljenja, osteoporoze. Ukoliko imate povišen krvni pritisak redovnim vježbanjem možete učiniti da se on spusti na normalne vrijednosti. Ako svakodnevno odvojite vreme za fizičku aktivnost znatno ćete umanjiti rizik za nastanak karcinoma.