Deblji sloj bijele boje na jeziku može da bude znak da imate bakterijsku infekciju ili upalu koja ima veze sa nekom autoimunom bolešću.

Anemičan
Ako patite od manjka gvožđa, to će biti vidljivo i na jeziku, koji će biti veoma gladak i bijel, jer krv nema dovoljno kiseonika koji bi jezik učinio crvenkastim. Čim izliječite anemiju boja će se vratiti i u jezik.
Bijeli „prekrivač“
Deblji sloj bijele boje na jeziku može da bude znak da imate bakterijsku infekciju ili upalu koja ima veze sa nekom autoimunom bolešću.
Žućkast
Ukazuje na gljivičnu ili bakterijsku infekciju u ustima, ali i na želudačni refluks, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak. Kiselina u ustima čini da samo pojedini dijelovi jezika požute.
Veoma crven
Jarko ili tamno crven, a uz to i bolan jezik najvjerovatnije ukazuje na manjak vitamina B3, takozvanog nijacina. Slične promjene mogu da izazovu anemija, nedostatak folne kiseline i vitamina B12. Ako je riječ samo o privremnom crvenilu, vjerovatno ste osjetljivi na neku namirnicu a možda i na pastu za zube. Provjerite da li vaš jezik burno reaguje na pojedine začine i kisele namirnice.
Izrazito taman
Ako je jezik gotovo crn, razlog za to potražite u lijekovima koje pijete ili u namirnicama koje konzumirate. Naime, bradavice na površini jezika zadužene za ukus mogu da poprime boje namirnica ili nekog napitka u boji. Uostalom, sjetite se kako jezik potamni od crnog vina. Ako ima smeđu boju, vjerovatno pijete mnogo kafe ili su razlog cigarete.
Bolne ranice
Ranice na jeziku veoma brzo zacijele i uglavnom nisu opasne, ali čak i veoma sićušne mogu da budu vrlo bolne.
Hrapav
Bradavice na jeziku, tek neznatno upaljene i crvene, ukazuju na bezazlenu upalu. Ali, ako vas jezik pritom već duže vrijeme boli i izrazito je crven ili bijel, posjetite ljekara, jer nažalost to bi mogao da bude simptom koji ukazuje na kancer.
Ako je vjerovati kineskoj medicini, sa jezika je moguće iščitati mnoge bolesti. Stoga, pratite njegovu boju, teksturu, debljinu i na vrijeme uočite slabe tačke vašeg organizma.