Bebe koje plivaju imaju bolju ravnotežu kada odrastu, a starije osobe koje imaju problema s povišenim pritiskom plivanjem ga mogu spustiti na prihvatljivije vrijednosti i tako spriječiti opasne probleme kao što je moždani udar.

Američko istraživanje pokazuje da plivanje (ali i neki drugi oblici umjerene tjelovježbe), osim što odlično djeluje na mišiće i kralježnicu, reguliše i povišeni krvni pritisak.
Naučnici sa Univerziteta Texas u Austinu promatrali su učinak plivanja u bazenu na 43 starija muškarca i žena u prosječnoj dobi od 60 godina. Oni koji su počeli plivati par dana u sedmici smanjili su svoj sistolički pritisak - prvu brojku pri mjerenju pritiska. Osobe uključene u istraživanje plivale su tri do četiri puta sedmično po 45 minuta, prenosi Magazin. U grupi koja je izvodila vježbe relaksacije do ovakvog poboljšanja nije došlo.
Sudionici istraživanja su u prosjeku započeli program sa sistoličkim pritiskom u vrijednosti od 131 mm Hg. Tri mjeseca kasnije iznosio je 122 mm Hg, piše American Journal of Cardiology.
Voditelj istraživanja dr. Hirofumi Tanaka, kaže: 'Plivanje je vrlo atraktivan oblik vježbanja. Nije ni skup, a budući da tokom vježbanja ne nosimo vlastitu težinu, čuvaju se koljena i gležnjevi.'
Njegov je tim uz pomoć ultrazvuka utvrdio da u grupi koja je plivala došlo i do poboljšanja cirkulacije, tj. funkcije krvnih žila.