LOŠA OPCIJA

Postoji mnogo suplemenata koji mogu biti od pomoći kada je u pitanju zadovoljavanje vašeg dnevnog unosa esencijalnih nutrijenata, ali postoje mnogi koji nisu vrijedni vašeg novca.

Uz izbjegavanje dodataka koji dolaze s opasnim nuspojavama, važno je imati na umu da su neki jednostavno nedjelotvorniž.

Dr. Austin Lake je nedavno podijelio pronicljiva upozorenja o ovom problemu, savjetujući pojedince da budu razboriti u svojoj potrošnji izbjegavajući određene suplemente. Upozorio je da bi multivitamini, biotin, kolagen i probiotici mogli biti loša investicija.

Multivitamini

Prva stvar je prva na koju Lake upozorava jesu multivitamini. Iako se može činiti da je ovo odličan način da dobijete esencijalne hranljive materije u jednom jednostavnom pakovanju, on otvoreno kaže da vam oni jednostavno neće biti od velike pomoći i da mogu biti veliki gubitak novca zbog njihova niska bioraspoloživost i umjetnih aditiva.

Dr. Lake ohrabruje pomak ka dobivanju esencijalnih nutrijenata iz dobro zaokružene prehrane umjesto oslanjanja na ove široko plasirane multivitamine.

Biotin

Biotin se često prodaje kao odlična opcija za niz zdravstvenih potreba, posebno kada je u pitanju ljepota. Međutim, ovo je drugi dodatak na koji dr. Lake upozorava. Prema njegovim riječima, prekomjeran unos može biti štetan za vaše zdravlje.

"Biotin zapravo može iscrpiti druge vitamine B u vašem sistemu, posebno B5", kaže on.

Naglašavajući važnost B5 u sintezi hormona i proizvodnji energije, on savjetuje da se umjesto toga odlučite za B kompleks, naglašavajući potrebu za uravnoteženim pristupom suplementaciji.

Kolagen

Kolagen je još jedan popularan dodatak koji se često reklamira kao korisna opcija u području ljepote. Dr. Lake skreće pažnju na suplement koji je u trendu, navodeći da istraživanje ne podržava snažno njegovu efikasnost.

On naglašava da ga često možete dobiti dosta kroz hranu, ističući izvore poput domaće čorbe od kostiju, mesa i jaja. Ovo dovodi u pitanje široko rasprostranjeno uvjerenje o neophodnosti dodataka kolagenu i potiče kritičnije ispitivanje prehrambenih trendova.

Probiotici

Osvrćući se na probiotike, dr. Lake naglašava da su probiotici često veliki gubitak novca jer ljudi kupuju nedovoljne količine pravih vrsta probiotika.

On preporučuje da se pobrinete da uzimate prave količine i naglašava važnost živih aktiviranih kultura koje se nalaze u hrani kao što su kefir, kiseli kupus, kimchi i kombucha.

Sve u svemu, glavni savjet dr. Lakea je jasan: "Budite oprezni kada namjeravate ulagati u suplemente i budite sigurni da radite s nekim ko zna o čemu priča, jer u suprotnom možete potrošiti mnogo svog novac."

U eri wellness trendova, biti dobro informisani i konsultovati stručne osobe od najveće je važnosti za donošenje mudrih odluka kako za zdravlje tako i za finansijsku dobrobit.