UPOZORAVAJUĆI ZNAKOVI

Nedostatak magnezija je vrlo česta pojava, unatoč tome što se ovaj mineral nalazi u brojnim namirnicama kao što su riba, mlijeko, orašasti plodovi i lisnato zeleno povrće.

Poznat je po tome što reguliše rad mišića, ali zapravo on ima još neke važne uloge u ljudskom organizmu. Naime, on reguliše i rad živaca, nivo šećera u krvi, krvni pritisak te radi na proizvodnji energije.

Nedovoljan unos može povećati rizik od dijabetesa, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i drugih bolesti. Stoga, ljekar oopće prakse NHS-a Kishan Vithlani naveo je četiri upozoravajuća simptoma koji ukazuju na nedostatak magnezija.

Gubitak apetita

Gubitak apetita može ukazivati na različite zdravstvene probleme kao što su stres, želučane tegobe ili nuspojave lijekova, ali to također može biti rezultat nedostatka magnezija. Ako osjećate mučninu i povraćate u kombinaciji s gubitkom apetita, važno je provjeriti nivo magnezija, posebno zato što će povraćanje također pridonijeti daljnjem padu nivoa magnezija.

Trzanje mišića i grčevi

Grčevi ili trzaji mišića među najčešćim su znakovima nedostatka magnezija. U teškim slučajevima može čak izazvati napada. Dok se trzaji mogu povezati s pretjeranim umorom ili prevelikim unosom kofeina, magnezij također može biti jedan od uzroka. Naučnici vjeruju da su ti simptomi uzrokovani većim protokom kalcija u živčane stanice, što pretjerano stimulira mišićne živce.

Osjećaj slabosti i ukočenosti

Osjećaj fizičke slabosti i ukočenosti još je jedan simptom nedostatka magnezija. Nizak nivo magnezija utječe na višestruke tjelesne procese uključujući signalizaciju živaca i razine kalija u mišićnim stanicama, što može uzrokovati umor i slabost. Umor i slabost sami po sebi ne moraju biti znak nedostatka magnezija, ali u kombinaciji s drugim simptomima mogu ukazivati na nizak nivo magnezija.

Problemi mentalnog zdravlja

Manjak magnezija može dovesti do problema s mentalnim zdravljem. Ljudi koji imaju manji nivo magnezija mogu se osjećati još tjeskobnije nego inače. Neka su istraživanja čak sugerirasala da postoji veza između niskog nivoa magnezija i depresije.