DOBRO JE ZNATI

Ako se borite s visokim krvnim pritiskom, postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada je riječ o borbi s tim problemom.

Od smanjenja nivoa stresa do promjena u prehrani (kao što je konzumiranje namirnica bogatih kalijem), postoji niz stvari koje možete učiniti kako biste održavali zdrave nivoe krvnog pritiska.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu je činjenica da lijekovi i dodaci također mogu utjecati na vaš pritisak.

Osim uzimanja lijekova koji snižavaju pritisak, ključno je izbjegavati sve što bi moglo pogoršati problem. Sve, naravno, uz konsultaciju s ljekarom.

- Ako patite od hipertenzije,izbjegavajte lijekove protiv migrene, govori za She Finds doktor Praveen Guntipalli, koji tvrdi da su ti lijekovi opasni za osobe s visokim krvnim pritiskom.

Migrene i glavobolje mogu biti zaista grozne. Srećom, postoje stvari koje mogu pomoći kod tog problema. To uključuje lijekove protiv migrene, koji mogu pomoći ublažiti bol kad se napad pojavi.

Međutim, za osobe s visokim krvnim pritoskom najbolje je izbjegavati ovu vrstu lijeka.

Dr. Guntipalli kaže da dok rade na olakšavanju glavobolje, vjerovatno će vaš povišeni pritisak dići na još viši nivo.

- Ako imate problem s visokim pritiskom, onda morate izbjegavati lijekove protiv glavobolje i migrene - upozorava Guntipalli i dodaje:

- Ovi lijekovi obično djeluju sužavanjem krvnih žila u vašoj glavi. Obično počinje s glavom, ali onda se taj učinak širi po cijelom tijelu, što na kraju rezultira povećanjem pritiska u tijelu. Dakle, ovi lijekovi mogu podići nivo pritiska, što je vrlo štetno ako se nosite s hipertenzijom.

Izvor: Faktor/She Finds