Naučnici su otkrili da rutin, kojega u najvećoj mjeri možete pronaći u jabukama, luku i zelenom čaju, sprečava moždani i srčani udar, a rezultati su objavljeni u časopisu Journal of Clinical Investigation.

Rutin često nazivaju rutozid i soforin, a to je jedan od najvažnijih bioflavonoida koji jača kapilare i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Harvardski tim je testirao sposobnost 500 različitih tvari koji se nalaze u jabukama, luku i zelenom čaju, uključujući i rutin. Otkrili su da je rutin daleko najučinkovitiji.
 
Rutin brzo djeluje na ugruške koji se stvaraju u arterijama i venama, omogućavajući normalan protok krvi, bez kojega bi lako moglo doći do srčanog ili moždanog udara.

"Rutin je pokazao najveću učinkovitost kod sprečavanja, ali i razgradnje krvnih ugrušaka", izjavio je voditelj istraživanja prof. Robert Flaumenhaft.

"Ovo je siguran i pristupačan lijek koji bi mogao spasiti hiljade života", dodao je prof. Flaumenhaft.

Krvni ugrušci, odnosno tromboza, se javljaju u arterijama i venama te ograničavaju protok krvi. Ako se ugrušak stvori kod jedne od glavnih arterija, primjerice koje vode srcu ili mozgu, može doći do srčanog ili moždanog udara.