Jagode su vrlo ukusno i iznimno zdravo voće koje dozrijeva u proljeće.

Prekrasna žarka crvena boja i slatkasti okus čine ih neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu popisa najdražih. Zbog mnoštva povoljnih utjecaja koje ima na zdravlje i očaravajućeg okusa, njena primjena je mnogostruka. Koristimo ih svježe, kao dekoraciju, u kolačima, marmeladama, sokovima i sladoledima. Uz šaroliku primjenu u nastavku pročitaj koje se sve blagodati kriju u tom malom plodu niske grmovite biljke.

Ljekovitost jagoda

Samo osam jagoda osigurat će i do 140 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Odličan su izvor floata koji eliminiraju rizik od anemije i malaksalosti, sadrže biljne fenole koji zajedno s antioksidansima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.
Dobar su izvor prehrambenih vlakana koja blagotvorno djeluju na probavni sustav, snizuju kolesterol u krvi i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Sadrže sedam puta veću količinu antioksidansa nego jabuke ili banane i dva puta veću nego naranče ili grožđe.

Čuvanje jagoda

Neoprane jagode možeš čuvati u hladnjaku do dva dana, a oprane možeš posuti šećerom i zamrznuti. Njihovo čuvanje u tom obliku je otežano jer sadrže visok postotak vode pa ih svakako iskoristi u najkraćem mogućem roku.