Hrana koju konzumiramo utječe na naše raspoloženje, no postoje namirnice koje su prirodni antidepresivi i koje nam mogu pomoći da se osjećamo bolje i sretnije:

Med

Med je pravi eliksir zdravlja, energije i ljepote. Antioksidansi i flavonoidi, kojima je med bogat, djeluju antibakterijski. Ova čudotvorna namirnica čisti organizam od štetnih tvari, pomaže u liječenju želučanih i ginekoloških problema, blagotvorno djeluje na respiratorni sustav i nesanicu, umiruje nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanoga stresa.

Jaja

Stručnjaci tvrde da je jaje jedna od najzdravijih namirnica koja postoje. U sebi sadrži cink, vitamin B, vitamin D, kalcij te lutein koji je dobar za zdravlje očiju. Ne samo što podižu energiju, već su jaja vrlo zasitna i zbog toga drže želudac duže sitim. Također su odlična za reguliranje tjelesne težine, pogotovo ako ih pojedeš ujutro za doručak.

Kokos

Kokos je vrlo ukusno voće koje ima niz vitamina i minerala. Bogat je dijetalnim vlaknima pa je dobar za sve one koji pate od opstipacije. Pomaže pri mršavljenju, kod dijabetesa pa čak ublažava i simptome HIV-a. Odličan je za kožu i kosu, a saveznik je žena u borbi protiv starenja. Kokosovo ulje koristi se za iscjeljivanje opekotina od sunca, a dobro je i za prevenciju nastanka strija.

Šparoge

Siromašne su kalorijama, a odličan su izvor vitamina B6, A, C, K, E, kalcija, magnezija, cinka, željeza itd. Imaju visoku razinu triptofana, esencijalne aminokiseline koja pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin regulira apetit te daje osjećaj zadovoljstva i mentalne opuštenosti. Dokazano je da šparoge mogu olakšati mamurluk te zaštiti jetru od otrovnih tvari iz alkohola.

 

Tamna čokolada
Povećava dotok krvi u mozak te je odlična za brzo podizanje koncentracije i raspoloženja. Flavonoidi, koje sadrži tamna čokolada, pomažu u liječenju dijabetesa. Usto štiti srce, smanjuje krvni tlak, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka te smanjuje razinu štetnog holesterola.