Grejp, ta tropska biljka iz porodice agruma jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu. To voće bez masnoća i s malo kalorija čini čuda našem imunitetu i ljepoti tijela. Neprocjenjiv je za naš imunitet i nezamjenjiv za gubitak viška kilograma. Zato ga ne bi trebale izbjegavati ni zbog njegova gorkastog okusa jer rezultat koji za sobom ostavlja sladak je kao šećer. Uz svu čaroliju koju sa sobom nosi, teško je povjerovati da je grejp nekada davno bio "zabranjeno voće".

Zdravlje iz grejpa

Smatra se da je grejp nastao križanjem naranče i pomela. Grejp je jedna od najzdravijih namirnica upravo jer sadržava ogromne količine vitamina, minerala, a tom popisu nikad kraja. Grejp je prepun vitamina C i zato spada u skupinu antioksidansa koji sprječavaju starenje kože i pomažu sa suvišnim kilogramima. Pored mnogih pozitivnih utjecaja na naše tijelo i smanjivanja negativnih učinaka bolesti kao i estetike, grejp je visoko na ljestvici najcjenjenijeg nam voća.

Grejp za gubitak suvišnih kilograma

Provedeno je istraživanje i dokazano je: konzumacija grejpa ili pijenje njegova soka pomaže kod gubitka suvišnih kilograma. Potvrđeno je kako sami dodatak grejpa ili soka od grejpa u svakodnevnu prehranu i uz fizičku aktivnost, možeš gubiti kilograme brže i zdravije bez izgladnjivanja. Tokom 80-ih svi koji su htjeli smršaviti bili su na "grejp dijeti". I tako je  grejp stekao svoju svjetsku slavu utjecajem na reguliranje tjelesne težine, smanjujući razinu inzulina u krvi, zbog visokog udjela vode i mali udio natrija, i naravno vlakna koja nam daju duži osjećaj sitosti.

Grejp i kao prilog glavnom jelu

Grejp se najčešće konzumira ocijeđen u sok ili svježi u voćnim salatama. No, njegova primjena je puno raširenija od samo osvježavajućeg deserta. Sa raznolikim začinima možete ga dodati u zelene salate i time oduševiti svoje goste nesvakidašnjom kombinacijom, kojoj će sigurno pristajati sa svojim gorkastim okusom. No ni to nije sve. Od njega možete napraviti domaći džem, a zapečeni grejp koristiti kao prilog jelima.