Muče li vas sjećanja na zlostavljanje, ružne prekide veza ili bilo kakvo traumatsko iskustvo koje ne možete ostaviti iza sebe, pomoć može doći od neobične EMDR terapije.

U želji da se riješi ružnih sjećanja i uspostavi red u mozgu, novinarka i kniževnica Alix Strauss se odlučila za radikalnu terapiju EMDR. Zbog vrlo traumatičnog prekida veze i nemogućnosti da krene naprijed sa svojim životom, isprva se okrenula konvencionalnoj psihoterapiji, beskrajnim pričama s prijateljima, plakanju, paljenju njegovih fotografija i upoznavanju drugih muškaraca. Ništa nije pomoglo. 'Ostala sam uplakana i depresivna, obuzeta prošlošću', rekla je.
 
Psihijatar joj je zatim predložio EMDR terapiju (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Ova terapija uključuje svjetlost, zvukove i ritam koji pomažu mozgu da se riješi traumatskih sjećanja. Iako je bila skeptična, Alix je bila dovoljno očajna da ipak pristane i na ovu opciju.
 
Uskoro se našla u ordinaciji pred napravom koja je bljeskala zelenu svjetlost i sa slušalicama na ušima kroz koje je dolazio ritmički zvuk. Terapeutkinja Rosemary Masters, jedna od osnivačica Trauma Studies Center of the Institute for Contemporary Psychotherapy u New Yorku, rekla joj je da se prisjeti traumatskog iskustva. Alix se sjetila trenutka kad je na telefonskoj sekretarici primila poruku žene koja joj je priznala da ima seksualne odnose s njenim mladićem. Zatim se sjetila patetičnog razgovora s bivšim koji je uslijedio nakon toga. Srce joj je počelo lupati jednako brzo kao kad se sve to događalo. Terapeutkinja ju je pitala što vidi, koliku razinu tjeskobe osjeća... No uz svjetlost i tonove terapija je počela djelovati.
 
Princip djelovanja
 
EMDR je razvila psihologinja iz Kalifornije, Francine Shapiro, koja je hodajući parkom 1987. uočila da pokreti očima smanjuju tjeskobu i intenzitet uznemirenosti. U zadnjih 20 godina terapija je postala popularna među onima koje muče napadi panike, sjećanja na fizičko zlostavljanje i PTSP. Pozitivni rezultati se mogu pojaviti već za tri do osam terapija.
 
Tokom EMDR terapije nije potrebno pomnije ispitati uzrok traume, već se treba samo prisjetiti situacija koje su izazvale tjeskobu. U SAD-u je već 70.000 klinika specijalizirano za ovaj tretman, a milioni se kunu da im je terapija pomogla.
 
Međutim, oni koji pate od ovisnosti ili epilepsije, moraju proći posebne pripreme. Ipak mnogi psihijatri ne vjeruju da je tehnika učinkovita, barem ne na duge staze. 'Ovo daje osjećaj olakšanja, ali djelovanje nije trajno. EMDR me podsjeća na dane kad su liječnici pripisivali kokain za depresiju', kaže Eric Braverman, profesor neurohirurgije na Weill Cornell Medical Center's. Alix Strauss se ne slaže s njim, jer tvrdi da joj je tehnika pomogla da se naknadno na miru suoči s bivšim ljubavnikom i prošlost ostavi tamo gdje treba biti - u prošlosti.