Novo istraživanje

Poznato je da problemi sa zubima mogu da izazovu ozbiljne bolesti i povećaju rizik od srčanog udara, reumatizma ili plućnih bolesti. Nova studija pokazuje da problemi s desnima mogu biti faktor rizika i za COVID-19.

Parodontitis, poznatiji kao parodontoza, je bakterijsko zapaljenje desni. Nasljedni faktor, pušenje, loša oralna higijena ili pogrešan način pranja zuba, mogu da prouzrokuju stvaranje naslaga bakterija koje napadaju zubno meso. To zapaljenje često ostaje neotkriveno, jer ne izaziva bol. Primjećuje se najčešće tek kada desni prokrvare, piše DW.

Njemačko društvo za parodontologiju, pozivajući se na novu studiju, sada upozorava da bi parodontitis, slično kao i neke druge bolesti, trebalo smatrati faktorom rizika za težak oblika COVID-a.

Istraživači su, koristeći elektronske medicinske dosijee, ispitivali tok bolesti kod 568 pacijenata u bolnicama u Kataru u periodu između februara i jula 2020. godine.

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu na engleskom „Žurnal kliničke periodontologije" (Journal of Clinical Periodontology), pacijenti sa COVID-om koji su imali parodontitis, morali su 3,5 puta češće da budu liječeni na odjeljenjima intenzivne njege i 4,5 puta češće da budu stavljani na respirator. Takođe, oni su umirali gotovo devet puta češće od pacijenata sa zdravim zubima i desnima.

Bakterije iz usta prelaze na pluća

Naučnici su uočili da pacijenti sa parodontozom udišu bakterije koje tako iz usta ulaze u pluća i tamo izazivaju dodatno upale, posebno kod pacijenata koji su na respiratoru.

„To može da doprinese pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenata sa COVID-om i da poveća rizik od smrti", kaže autor studije Marijano Zanc. On zbog toga preporučuje da se, prije upotrebe respiratora, pacijentima koji imaju parodontozu usna šupljina dezinfikuje.

Prema Njemačkom društvu za parodontologiju, studija ukazuje na „važnost parodontalnog zdravlja u pogledu prevencije, a možda čak i upravljanja komplikacijama sa COVID-om". Ljekari zato savjetuju da se njega zuba i desni ne zanemaruje ni u vrijeme pandemije, piše DW.

Rastvori za grgljanje bolji nego brzi testovi

Prema novoj studiji, rastvori za ispiranje usta ne samo da mogu da smanje rizik od infekcije koronom, već po svoj prilici i da spriječe teži tok bolesti. Njemačko društvo za higijenu bolnica ih izričito preporučuje.

„Grgljanje dezinfekcionim sredstvima za grlo smanjuje koncentraciju virusa toliko da čovjek više nije zarazan. Ako se primijeni na vrijeme, može se očekivati samo blagi tok bolesti, ako do nje uopšte i dođe", kaže za „Bild" profesor higijene, dr Klaus-Diter Kastrov.

„Virucidni (uništavanje virusa) efekat ispiranja usta sredstvima kao što je Betaisodona naučno je dokazan i odnosi se i na korona-virus", tvrdi dr Kastrov naglašavajući da su ta sredstva efikasna i protiv bilo kog mutanta virusa.

„Ako se široko koriste, virucidna rješenja za ispiranje usta mogu bezbjednije od brzih testova da doprinesu da lanac infekcije bude prekinut, a pandemija uskoro okončana. Političari to konačno moraju da shvate i da primijene", kaže Kastrov.

Ipak, sredstva za ispiranje usta ili odgovarajući sprejevi ne bi trebalo da se koriste suviše često, jer iritiraju oralnu sluzokožu i tako mogu dugoročno da oštete oralnu floru. U svakom slučaju, važno je koristiti virucidne vode za ispiranje usta, a one se mogu kupiti u apoteci bez recepta, piše DW.