Magičan

Iako su čajevi od kamilice, šipka ili lavande jako popularni, o čaju od hibiskusa se malo zna iako zdravlju donosi brojne dobrobiti.

Prije svega je važno znati kako je to napitak prepun antioksidansa koji se bore protiv negativnog učinka slobodnih radikala u tijelu.

Ova je vrsta čaja odlična ako ste na dijeti, pokušavate sniziti holesterol, očuvati zdravlje srca ili biti jakog imuniteta ove zime i dobre volje...

Čaj od hibiskusa se priprema od sušenih cvjetova tako je ga krasi i predivna tamno crvena boja. Ima slatkast i trpki okus te se može konzumirati hladan ili topao, piše ordinacija.hr.

Šta još nudi čaj od hibiskusa?


Prirodan je lijek za bakterijske infekcije

Bakterije mogu uzrokovati brojne infekcije, od bronhitisa do upale pluća. Spomenuli smo da se radi o jakom antioksidansu, pa nije niti čudo što čajem od hibiskusa možete krenuti hrabro u borbu protiv bakterija.


Snižava krvni pritisak

Naučnici su brojnim istraživanjima potvrdili da pogoduje zdravlju srca te snižava krvni pritisak, i to samo nakon četiri sedmice ispijanja čaja. I ako nemate problema sa zdravljem, ovaj napitak će vas osvježiti, bio hladan ili topao.

Umiruje i poboljšava raspoloženje

Flavonoidi iz ovog čaja su dobri za mentalno zdravlje – ublažavanje simptoma depresije i poboljšavanje raspoloženja. Ako vas "napadne" loše raspoloženje jednostavno skuhajte čaj od hibiskusa i u kratkom roku ćete se osjećati puno bolje.

Pomaže kod mršavljenja

Ovaj herbalni napitak podržava gubitak kilograma te je često sastojak preparata za tu namjenu. On će ubrzati metabolizam pomoći razgraditi ugljikohidrate i masnoće te će ublažiti osjećaj gladi.

Jača imunitet

Jaki antioksidanti iz ovog čaja mogu poboljšati vaš imunitet i promovirati produkciju bijelih krvnih zrnaca koji su važni u obrani organizma od infekcija.

Olakšava menstrualne bolove

Ovo je jedan od najboljih prirodnih pripravaka za olakšavanje ženskih tegoba.Osim grčeva on će umanjiti i nadutost.

Djeluje kao prirodan diuretik

Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma te ublažava zatvor.