!

William A. Haseltine, američki naučnik, biznismen, filantrop, koji je poznat po svom revolucionarnom radu na HIV/AIDS-u, objavio je svoju analizu nakon pojave mutiranog koronavirusa u Velikoj Britaniji.

Objasnio je šta je to što zabrinjava kod ove nove varijante koja se lakše širi.

"Iako je još puno toga nepoznato, ono što znamo o ovoj novoj varijanti govori nam važne stvari o virusu: on se može prilagoditi da se lakše prenosi i možda će biti teže neutralizirati ga, i možda će moći nadmudriti cjepivo s maloj mjeri", napisao je Haseltine za CNN.

Istakao je da je do danas SARS-CoV-2 mutirao prilično stabilnom brzinom, sa samo jednom ili dvije varijacije mjesečno.

"Ali s ovom novom varijantom, nazvanom B.1.1.7, virus je odjednom stekao 17 mutacija koje mijenjaju proteine virusa, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, koji utječu na četiri različita virusna proteina: protein spike, ORF1ab, Orf8 i N protein, glavni nukleokapsid.

Iako je sam broj mutacija u jednoj varijanti zabrinjavajući, ono što je možda više zabrinjavajuće jest kako bi mutacije, uzete zajedno, mogle promijeniti način na koji virus djeluje.


William Haseltine - Foto: Wikipedia

Jedna od mutacija, N501Y, povećava to koliko se čvrsto protein veže za ljudski ACE2 receptor, što virusu može olakšati puštanje korijena kod zaraženih. Ova je mutacija razlog zašto ova nova varijanta, prvi put izolirana u Velikoj Britaniji krajem septembra, sada čini više od 60 odsto novih infekcija u Londonu i oko njega.

Druga mutacija proteina klas, 69-70del, briše dvije aminokiseline, čije uklanjanje može omogućiti virusu da izbjegne neke imunološke reakcije i, u kombinaciji s drugom mutacijom, može ga učiniti prenosljivijim...

Treća mutacija, P681H, događa se na onome što se naziva mjestom cijepanja proteina klas, što je područje za koje je poznato da utječe na to koliko virus lako može ući i ubiti stanice. Promjene na ovom dijelu virusa mogle bi potencijalno povećati njegovu sposobnost izazivanja bolesti - i njegovu smrtnost - iako još nema dokaza koji pokazuju da je ova nova varijanta opasnija za ljude. Ova mutacija sama po sebi dovoljna je da bude zabrinjavajuća. Činjenica da se kombinira u ovoj varijanti soja s drugom mutacijom proteina Orf8, koja također može povećati patogenost, uistinu je razlog za uzbunu.

Sumnja se da mutacije koje utječu na druga dva proteina - ORF1ab i N protein - omogućuju virusu da se brže replicira i izbjegne imunološki sustav, iako je potrebno mnogo više istraživanja kako bi se vidjelo kako svaka od ovih 17 mutacija utječe na to kako virus djeluje. Ipak, znamo dovoljno da napravimo nekoliko pretpostavki", između ostalog je napisao Haseltine.

Nabrajajući ono što se može zaključiti, istakao je da se, prvo, SARS-CoV-2 zna prilagoditi brzo, slično kao virus gripe.

"Stoga moramo biti spremni na mogućnost da će virus dugo biti s nama. Poput cjepiva protiv gripe, cjepivoprotiv COVID-19 možda nije samo jedno i nije gotovo. Već znamo iz nedavne studije objavljene u New England Journal of Medicine da se poluživot antitijela barem jednog od cjepiva, cjepiva Moderna, relativno brzo smanjuje u razdoblju od tri mjeseca kod onih koji najviše reagiraju. Iako je studija bila mala, dovodi u pitanje hoće li cjepivo uzeto danas ostati na snazi 12 mjeseci, 18 mjeseci ili duže u budućnosti", kazao je Haseltine.

On je ngalsio da mutirani virus, B.1.1.7, govori nešto novo - ne samo da bi imunitet mogao nestati, već se i sama snaga cjepiva može promijeniti ako se virus promijeni.

"To ne znači da savremena medicina ne može pratiti razvoj COVID-19 virusa, kao što je to slučaj s gripom. Ali to možda nije tako jednostavno ili lako kao što su se mnogi nadali", ukazao je Haseltine.

On je kazao i da se može zaključiti da se s mutacijom 69-70del možda suočavamo s medicinskim paradoksom.

"U nastojanju da spasu živote imunokompromitiranih koji su zaraženi virusom, pacijentima se možda ponekad davalo više rundi liječenja antitijelima. U nekim slučajevima pacijenti bi se oporavili nakon jedne runde da bi se ponovno razboljeli i trebala im je druga doza", istakao je Haseltine i dodao da to daje priliku virusu da "nauči" i mutira kako bi postao učinkovitiji u izbjegavanju našeg imunološkog soistema.

"Konačno, ova nova varijanta sugerira da moramo odmah početi planirati sljedeću generaciju COVID cjepiva kako bi učinkovitije reagirali na virus koji se mijenja", između ostalog je naveo Haseltine.