NJEMAČKI NAUČNICI

Grupa njemačkih naučnika (fizičara, hemičara, biologa, inžinjera, meteorologa) i doktora iz tri naučne organizacije i uz podršku Instituta za troposferska istraživanja iz Leibniza, objavila je dokument s nekoliko vrlo važnih savjeta koji bi trebali pomoći u sprečavanju širenja virusa SARS-CoV-2 u zatvorenim prostorima poput restorana, kafića, učionica, radnih prostora…

Primjenom ovih savjeta iz zatvorenih prostora uklonilo bi se čak oko 90 posto virusnog aerosola, naglašavaju na Fast Company.

Prvi savjet odnosi se na maske i njihovo obavezno korištenje u svim sektorima te posebno naglašavaju maske N95, a ne klasične higijenske maske.

Drugi nam je savjet dobro poznat i odnosi se na prozračivanje i to ono klasično, što češćim otvaranjem prozora, dok se treći savjet odnosi na ventilacijski sistem.

Pri tome od velike važnosti je da ventilacijski sistem usisava zrak prema gore i, u slučaju njegove recirkulacije, zrak se mora pravilno filtrirati.

Takvi ventilacijski sistemi, smatraju naučnici, trebali bi se što prije instalirati u radne prostore, škole, fakultete, bolnice, ali i vozila javnog prijevoza.

Također, savjetuju i korištenje sistema pročišćavanja zraka, kao i sistem za mjerenje CO2 u zraku jer bi rezultati takvog mjerenja mogli pokazati djelovanje ventilacije.

I, ono što je jako važno, jeste da se ne koriste plafonski ventilatori.

Naime, kako aerosol s virusom s našim izdahom ide prema plafonu, sistem ventilacije i ventilatora koji zrak ventilira odozgo prema dolje te čestice može se samo širiti prostorom, pa se virus još duže zadržava u zraku.