SAVJETI

Na TikToku je objavljen video u kojem jedan majstor za mašine objašnjava zašto jedan program ne bismo trebali često koristiti.

Naime, on kaže da program za brzo pranje veša može utjecati na vijek i funkcionalnost veš-mašine, prenosi Avaz.ba.

Ukoliko perete odjeću napravljenu od laganijih materijala, tada i možete da koristite program za brzo pranje (ali ne često).

Ali kada je u pitanju garderoba napravljena od težih materijala, tada ona predstavlja veliko opterećenje za mašinu, pa se brzi program za pranje nikako ne preporučuje.

@wadesramsey STOP using the fast setting on your washing machine #trywadesfirstmate #euronics #washingmachine #fast #fastsetting #noisey #techtips #tips ♬ original sound - wades
Tako je majstor za objašnjenje problema dao primjer pranja peškira. S obzirom na to da peškiri postanu izuzetno teški kad se napune vodom, brzo pranje od 28 minuta može da ošteti bubanj.

– Kada mašina radi brzo, peškiri se zajedno skupe, a to dovodi do velikog opterećenja bubnja. Tada mašina počinje da lupa i da se pomjera - rekao je on.

Koji program je najbolji za korištenje ukoliko nemate dovoljno vremena za pranje?

– Ako nemate puno vremena, bolje izaberite program pranja veša za pamučne stvari, što obično traje oko dva i po sata. Zatim pritisnite postavku brzine kako biste skratili vrijeme na oko sat i po. To će veš mašini dati dovoljno vremena da sve pravilno očisti bez dodatnog opterećenja na nju – tvrdi majstor.