NIJE SAMO MIRIS PROBLEM

Pretpostvljamo da vam se nekad desilo da ste uvečer uključili mašinu za veš, a onda zaboravili na to. Kada ste ustali, dočekao vas je pun bubanj mokre odjeće. Stručnjaci su sada objasnili šta se u tom slučaju dogodi kako sa stvarima, tako i samom mašinom.

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti kada ostavite mokru odjeću u mašini predugo jeste miris buđi.

„To je zato što toplo, vlažno okruženje unutar mašine za veš pruža savršeno tlo za razmnožavanje bakterija i buđi na tkanini”, kaže Johanes Bangao Godoj, stručnjak za pranje rublja i čišćenje u kompaniji Liox.

Nažalost, taj miris neće nestati kad se odjeća osuši. Bangao Godoj savjetuje da ponovo operete veš dodajući šolju sirćeta ili proizvoda za dezinfekciju odjeće kako biste eliminisali neprijatan miris.

Pomirišite svoju odjeću nakon drugog pranja kako biste bili sigurni da je miris nestao. Ako nije, možda ćete morati i po treći put da ponovite postupak.

No, nije samo miris problematičan. Može doći i do štete na vlaknima odeće. Vlaga može da ošteti tkaninu ili čak prouzrokuju rupe”, kaže Krejg Anderson, vlasnik kompanije Appliance Analysts.

Čak i ako to ne primijetite odmah, možda ćete uočiti da vam se odjeća brže troši. Takođe, odeća ume jako da razvuče ili izgubi originalni oblik, a nećete to moći da ispravite ni peglanjem. Veće su šanse da se to dogodi ako vam odjeća stoji mokra duže od 24 sata.

Nadalje, ako ostavite odjeću predugo da stoji mokra u mašini, boje mogu da izblijede. „Deterdžent i omekšivač takođe mogu da ostave fleke i naslage na odjeći, što može da uzokuje promjene u boji ili mrlje, a to kasnije ne može da se ispravi”, navodi Bangao Godoj.

ŠTA JE SA MAŠINOM?

Ukoliko ostavite veš predugo u mašini, može da se pojavi buđ.

„S vremenom vlaga iz mokre odjeće može da uzrokuje pojavu buđi, što dovodi do neprijatnih mirisa i mogućeg oštećenja komponenti”, kaže Paulo Filho, vlasnik kompanije Celestial Cleaning Service.

Težina tkanine takođe može da optereti motor, što može da skrati njegov vijek trajanja.

Uz to, ako predugo zaboravite na svoju odjeću u perionici, to može da privuče i različite insekte, piše Bestlife.

“Vlažna, topla okolina koja nastaje zbog mokre odeće idealno je okruženje za razmnožavanje ovih neželjenih posjetilaca, što može da uzrokuje dodatne probleme i oštete vaš dom”, poručuje Filho.

Jednom kada se taj problem javi u mašini, može biti prilično teško i skupo da ga se riješite.