Svaka sezona donosi nam nove trendove u šminkanju. Ipak da biste ih isprobali neohodno je da poznajete neka osnovna pravila u make-upu.

Jedno od najvažnijih je da uskladite šminku sa bojom kose. Zato poslušajte nekoliko savjeta..... 
Plavuše 
Podloga - kada je riječ o podlozi za toniranje lica, izaberite svjetlije ili žućkaste nijanse. Rumenilo takođe treba da bude u svjetlijim tonovima - svjetloružičasta ili boja breskve. 
Oči - u odnosu na nijanse pudera i rumenila, trebalo bi našminkati tamnijim tonovima, poput tamnoplave, zelene ili bojom lavande. Plavuše će izgledati glamurozno i ako dodaju malo zlatne boje na kapke, jagodice i usne. Zlatna boja prelama svjetlost, pa šminka djeluje ljepše. 
Usne - pravi izbor je ruž u boji breskve ili svjetlije nijanse kupine. Najbolji efekat dobićete ako usne namažete, na primjer, karminom u boji breskve i preko nanesete svjetlucavi sjaj. 
Crnke 
Podloga - za taman ten odaberite tamnije smeđe nijanse pudera, a ukoliko imate svjetliju put podlogu uskladite tako da ne odskače puno od vaše boje kože i ne pravi “okvir” oko lica. Uz crnke pristaje rumenilo u boji ćilibara, cimeta i cigle i smeđim nijansama. 
Oči - imate apsolutnu slobodu kada je u pitanju izbor sjenki za oči, svaka boja vam lijepo stoji. Jedino treba da vodite računa da sjenke odgovaraju boji očiju i da ih uskadite sa predotalim mmake-upom na licu. 
Usne - sa karminom svjetloružičaste ili koralne nijanse, kao i bojom jagode ne možete da pogrešite. A ako ste se odlučili za diskretniji make-up na očima, vaš izbor može da bude i crveni karmin. 
Crvenokose 
Podloga - zbog svjetle puti treba birati i svjetlije pudere u kombinaciji sa rumenilom u ružičastim tonovima. 
Oči - Smeđa, maslinasta i kakao boja najbolje ističu ljepotu crvenokosih žena. Možete koristiti i druge tople nijanse, poput zlatne, bakarne, boje rđe, cimeta i muskatnog oraščića. Ako želite da izgledate posebno, koristite kontrastne boje kao što su zelenkasta, boja šljive, plavičasta ili tirkizna. 
Usne - najbolji izbor su karmini li sjajevi u prirodnim nijansama, kao što su koralna, boja breskve, kajsije ili ruže. 
Brinete 
Podloga - bilo da imate tamno smeđu boju kose ili onu prošaranu svjetlijim tonovima, birajte žućkaste nijanse podloge za šminku. Sa bronzerom ćete pojačati efekat, ali lijepo vam pristaju i rumenila u svjetloroze boji. 
Oči - apsolutno sve nijanse sjenki za oči dolaze u obzir. Najbolje vam stoje svjetlobakarne i crvenkaste zemljane nijanse. Ali nećete pogriješiti ni ako koristite plavu i zelenu, kao i nijanse žute, koje će vašim očima dati magičan izgled. 
Usne - treba da izaberete ruž za usne koji će odgovarati vašem rumenilu. Svjetloružičast ili karmin u boji breskve može da bude pun pogodak, a i crveni karmin može da osvježi cjelokupan izgled.