Recept

Kore:

6 jaja
150 gr šećera
200 gr brašna
40 ml ulja
40 ml vode
3 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
Fil:
400 ml slatke pavlake
400 gr bijele čokolade
kesica želatina ( 9 gr )
Sirup:
1 kašika šećera
250 ml vode
Glazura:
150 gr čokolade
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
Priprema kolača sa bijelom čokoladom:
Prvo praviti fil. Želatinu dodati 30 ml vode i ostaviti da nabubri. Zagrijati slatku pavlaku do tačke vrenja pa skloniti sa vatre i dodati izlomljenu čokoladu.Miješati dok se ne otopi. Nabubreli želatin zagrijati da se otopi, da masa postane prozirna, nikako da provrije. Istresti brzo želatin u vruć fil i brzo miješati. Ostaviti da se ohladi pa u frižider, da se dodatno stegne. Za kore ulupati bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca, u mlazu ulje i vodu. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo. Istresti sve u obložen pleh ( 35 x 25 cm ) i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 170 stepeni oko 30 minuta.
Dok se kora peče, napraviti sirup. Istopiti šećer, pa zaliti vodom. Sačekati da se šećer otopi, i malo provrije pa skloniti sa vatre. Pečen i ohlađen biskvit prerezati vodoravno da se dobiju dvije tanje korice. Sa pola sirupa isprskati prvu koru, nanijeti cijeli fil od bijele čokolade, preklopiti drugom korom koju također isprskamo sa ostatkom sirupa.
Kada kora upije sirup, otopimo čokoladu na pari sa uljem, sklonimo i dodamo mlijeko. Energično promiješamo i prelijemo kolač, koji zatim protresemo, i ostavimo da se sve lijepo stegne i ukusi sjedine. Prijatno.