Redovno masiranje glave bademovim uljem može spriječiti opadanje kose.

Bademovo ulje je bogato vitaminom E. Ovaj vitamin je poznat kao hrana za kožu. On pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka, a bademovo ulje se posebno preporučuje za njegu suhe kože.
Zatim, korisno je za njegu i oporavak oštećene kose. Kosi daje sjaj, a djeluje i protiv peruti. Redovno masiranje glave bademovim uljem može spriječiti opadanje kose. Ublažava bolove kod upale mišića i zglobova pa se često upotrebljava za masažu. Bademovo ulje je veoma prijatnog mirisa i ima umirujuće dejstvo pa je korisno za otklanjanje stresa. Kao i cijeli badem i bademovo ulje utiče na smanjenje lošeg holesterola u krvi pa je dobro koristiti ga u ishrani.
Badem
Badem (lat. Prunus dulcis) je najhranjiviji od svih drugih orašastih plodova i veoma je ljekovita namirnica. Doprinosi smanjenju nivoa holesterola u krvi. Tajna se krije u 90 odsto masnoća u bademima koje se svrstavaju u nezasićene. Dokazano je da 100 grama badema dnevno može umanjiti nivo holesterola u krvi za 14 odsto. Badem u sebi sadrži visok nivo proteina, vitamina E, vlakna, kalcijum, kalijium, magnezijum, mangan, bakar, cink, selen, niacin, riboflavin, folnu kiselinu i druge vrijedne biljne materije sa antioksidantnim dejstvom.
Badem je veoma korisna hrana za mozak. Pomaže u razvoju moždanih ćelija, podiže nivo intelekta što je veoma važno za sva starosna doba, a naročito za djecu u razvoju. Zato je dobro davati djeci po dva do tri badema ujutro. Mogu se prethodno i potopiti u vodu da bi omekšali i da bi im se lakše uklonila ljuska koja kod neke djece može izazvati alergijsku reakciju.
Povoljno utiče i na srce. Prisustvo magnezijuma u bademima umanjuje mogućnost nastanka srčanog udara. Mineral kalijum povoljno utiče na regulaciju srčanog ritma. Folna kiselina pomaže da se smanji nivo masnih naslaga u arterijama, što je bitno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
Kalijum iz badema takođe, povoljno utiče na regulaciju krvnog pritiska. Zahvaljujući manganu, bakru i riboflavinu bademi podstiču proizvodnju energije u oganizmu. Badem pomaže i kod njege kože. Vitamin E djeluje kao antioksidans pa usporava starenje kože. Koristan je i za mršavljenje jer konzumiranje i male količine badema brzo razvija osjećaj sitosti, pišu Nezavisne.
Sprečava nastanak dijabetesa tipa 2
Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija badema utiče na smanjenje porasta šećera u krvi nakon obroka. Ova ljekovita namirnica podstiče osjetljivost organizma na insulin, odnosno, hormon koji reguliše nivo glukoze u organizmu.
Dokazano je da iz istog razloga, uzimanje badema kod osoba koje već boluju od dijabetesa tipa 2 može u određenoj mjeri smanjiti potrebe za vještačkim insulinom.
Osim toga, redovna upotreba badema u ishrani smanjuje nivo lošeg holesterola, a podiže nivo dobrog holesterola u krvi.