Pošto ljeti obično imamo manje vremena, predlažemo vam 5 recepata za brz i lak ljetni doručak. Ne zaboravite, ovo je osnovni obrok u toku dana, nemojte ga preskakati.

Za njegovu pripremu potrebno vam je manje od 5 minuta. Ukoliko nemate domaće kukuruzno brašno, možete kupiti palentu iz prodavnice. Kao prilog predlažemo kiselo mlijeko (u posljednje vrijeme, sve popularnije ovčije), a ako ste ljubitelj pikantnih ukusa, kao začin možete dodati vlašac, kajmak, mladi sir, med ili mlijeko.
Salata od tikvice i krastavca
Srednji krastavac i manju tikvicu isijecite na tanke kolutove. Dodajte maslinovo ulje, jabukovo sirće, mosrku so i susam. Možete napraviti i drugu verziju, sa kiselim mlijekom, u tom slučaju salata se priprema bez ulja i sirćeta, samo sa solju i eventualno suhim zelenim začinima.
Slatki zalogaj
Na zagrijan tost hljeb namažite tanak sloj maslaca (ili kikiriki putera), stavite nekoliko kolutova banana, i par kapi meda. Uz šolju cijeđene pomorandže energija je zagarantovana za cio dan!
Ovsene pahuljice
Takođe neiscrpan izvor energije, a pritom ćete imati osjećaj sitosti do ručka. Možete ih jesti sa mlijekom (i dodati cimet ili med) ili sa jogurtom (u tom slučaju dodajte sitno sjeckanu zelenu jabuku, med i mrvljene orahe).
Ukoliko ste ljubitelj ovsenih pahuljica, obavezno probajte ovsenu kašu sa medom.
Brza miks salata
Da li ste znali da odmrznut kukuruz šećerac nije potrebno kuhati? Ostavite ga preko noći u frižideru da se otopi, a potom mu dodajte tunjevinu u komadima, krupno sječene kriške paradajza i maslinovo ulje. A zarad ubrzavanja metabolizma i energije tokom cijelog dana, prije doručka popijte čašu mlake vode.