Šta uraditi sa zagorjelim pirinčem, lukom zbog kog suze oči ili kako što duže voće održati svježim, otkrivaju kulinarski stručnjaci koji nam na ovaj način štede vrijeme i novac.

1. Ako vam je zagorio pirinač, na iskoristivi dio stavite parče bijelog hljeba i pustite da odstoji pet do deset minuta. Hljeb će upiti ukus zagorjelog.
2. Prije nego što počnete da sjeckate ljute papričice, ruke natrljajte biljnim uljem pa miris i ljutina neće ući u pore kože.
3. Ako niste sigurni jesu li jaja još svježa, stavite ih u vodu visine desetak centimetara; ona koja ne isplivaju dobra su za upotrebu.
4. Kokice ćete prije napraviti ako zrna potopite na desetak minuta u vodu. Zatim ih obrišite i pecite kao i obično. Kokice će se lakše raspuknuti i biće manje zrna koja nisu uspjela.
5. Banane nikada ne stavljajte u činiju s ostalim voćem jer otpuštaju gasove zbog kojih će svo voće dozrjeti i propasti prije vremena.
6. Krompir će kasnije proklijati ako među njega stavite jednu jabuku.
7. Ako vam je ostalo malo vina poslije večere, nemojte ga prosuti, već ga zamrznite u kockice i iskoristite prilikom kuhanja određenih jela.
8. Zamrznuto meso biće mekše i brže će se otopiti ako ga prelijete s malo sirćeta.
9. Da vam luk ne tjera suze na oči kada ga siječete, spriječiće jednostavan trik. Korijen i unutrašnjost i sredinu luka prije sjeckanja izvadite napolje.
10. U borbi protiv suza od luka pomaže i ako prethodno skinete prvi sloj lukovice, piše T portal.