Budite umjereni

Velika je razlika između umjerenog i pretjeranog jedenja slatkiša te njihovog uticaja na razvoj krvožilnih bolesti, tvrde stručnjaci i ističu da je broj kalorija bitniji.

Oni koji se svaki dan zaslade keksima, čokoladom ili desertom nemaju veći rizik od srčanih bolesti, dijabetesa ili pretilosti u usporedbi s onima koji se počaste tek jednom nedeljno, pokazala je studija američkog Nacionalnog udruženja slastičara na 5.000 ljudi. Naučnici u njoj nisu pronašli nikakvu poveznicu između redovitog jedenja slatkiša i slabijeg zdravlja, piše Daily Mail.
- Indeks tjelesne težine općenito nije povezan s time koliko često neko jede slatko, već s ukupnim kalorijskim unosom tokom dana. Umjerenost je naravno ključna i postoji razlika između onih koji svaki dan pojedu malu čokoladicu i onih koji pojedu veliku - rekla je jedna od voditeljica studije, nutricionistkinja Mary Murphy.
Dodaje kako ne postoji veza niti između svakodnevnih slastica i povišenih razina holesterola u krvi. Studija je otkrila da su većina ljudi sladokusci te tek oko četiri posto njih ne voli okus čokolade i sličnih slastica, prenosi 24sata.hr.
Prema podacima američkog Instituta za rak, slastice čine tek oko dva posto ukupnog kalorijskog unosa ljudi, tj. oko 44 kalorije na dan. U usporedbi sa slasticama, za zdravlje i pretilost znatno su pogubnije zasićene masti, fast food i slatki sokovi, ističu nutricionisti.