Istraživanje

Istraživanja su pokazala da od depresija i promjena raspoloženja češće pate žene. No, postoji hrana koja ti može pomoći da takvo stanje staviš pod kontrolu.

1. Cjelovite žitarice
Takva hrana povećava razinu serotonina u mozgu, hemijskog spoja koji je u službi podizanja i reguliranja raspoloženja. On ti daje osjećaj samopouzdanja i sigurnosti. To je i znanstveno dokazano. Naime, kada je razina serotonina niska, nekim dijelovima mozga je teško kontrolirati emocionalne reakcije na bijes.
2. Hrana bogata triptofanom
Ovu aminokiselinu koja ti pomaže da budeš opuštenija i odmornija sadrže namirnice poput mlijeka, banana, maslaca od kikirikija, zobi, orašastih plodova, sezama, piletine i puretine.
3. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama
One se ne stvaraju u našem tijelu, već se unose isključivo putem hrane koju jedemo. Losos, tuna, sardine, cjelovite žitarice i orasi, hrana su koja će ti također pomoći u borbi protiv depresije.
4. Hrana bogata folnom kiselinom
Takva hrana također pomaže u podizanju razine serotonina u našem mozgu. Tu spadaju namirnice poput špinata, leće, graha, šparoga, blitve, brokule, telećih jetrica, ali i čokolade i avokada, koje će ti pomoći da se osjećaš živahno i veselo.