Navodno zdrava hrana

Ukoliko ste na dijeti ili jednostavno pazite na zdravu ishranu, postoji velika mogućnost da ste vođeni nekim pogrešnim, ali ustaljenim mišljenjima o tome koje su to zdrave, a koje nezdrave namirnice koje bi trebali da izbjegavate.

Kada se radi o promovisanju zdrave hrane, često su u pitanju slučajevi marketinških trikova raznih proizvođača koji žele da vas privuku da kupujete upravo njihove proizvode, jer su navodno zdrave. Pročitajte koje su to namirnice, i to kroz savjete američkog nutricioniste Mikea Russela.  
Ajkula  
Što se riba nalazi na višem mjestu u lancu ishrane, veća je mogućnost nakupljanja žive u njenom tijelu. Iako su izraziro bogate zdravim omega-3 masnim kiselinama, treba biti pažljiv sa tunjevinom, morskim psima i lososom, pogotovo kada su u pitanju konzervisane varijante.  
Griz  
Ovo su ustvari usitnjeni komadići zrna koji su nastali preradom pšenice ili kukuruza. Nutricionistički gledano, ne sadrži potrebne doze vitamina, minerala i vlakana, i nema esencijalnih masnoća.  
Zaslađena pića  
Prazne kalorije vas mogu udebljati, a neće vam dati potreban osjećaj sitosti. Osim toga, prosti šećeri snižavaju dobar holesterol, i povećavaju trigliceride, što vas čini tromim i umornim.  
Žitarice  
Žitarice čine većinu ugljenih hidrata koje možete da nađete u supermarketima, a one najgore - rafinirane i obrađene, obično se nalaze u obliku navodno zdravih žitarica za doručak i kao tjestenine. Uklonjena su im sva vlakna bogata vitaminima i mineralima, puni su šećera, a najveća prevara su marketinški trikovi i firme koje tvrde da se radi o žitaricama od cijelog zrna.  
Kolači od riže  
Možda vam se čine kao idealna dijetalna hrana, ali kolači od riže su čisti ugljeni hidrati koji imaju glikemijski indeks 91 (čista glukoza ima 100) i u rekordnom roku će vam povećati nivo šećera u krvi. Čim vam šećer u krvi padne, vjerovatno ćete posegnuti za dodatnim obrokom, što će vam na kraju otežati mršavljenje.