Studija

Osobe starije od 65 godina koje u krvi imaju povišenu razinu omega-3 žive u prosjeku 2,2 godine duže od onih s nižom razinom tih masnih kiselina kojima su bogate neke vrste ribe.

Tako bi osobe u toj životnoj dobi mogle smanjiti rizik od ukupne smrtnosti do 27% i oko 35% kada je riječ o srčanožilnim bolestima, ocjenjuju istraživači sa univerziteta Harvard u Massachusettsu i sa univerziteta države Washington.
"Riba bogata masnim kiselinama odavno se smatra zdravom hranom, ali se mali broj istraživanja dosad bavio blagotvornim djelovanjem omega-3 masnih kiselina na zdravlje starijih osoba", rekao je Dariush Mozaffaris, naučni suradnik za epidemiologiju na univerzitetu za javno zdravstvo na Harvardu, koautor studije.
"Rezultati istraživanja potvrđuju važnost dovoljne razine omega-3 u krvi za zdravlje srca i krvnih žila te navodi na zaključak da u poznijoj životnoj dobi ti korisni učinci mogu produljiti život", dodao je.
Naučnici su proučavali statističke podatke za 16-godišnje razdoblje koji su obuhvatili 2.700 osoba starijih od 65 godina uključenih u dugoročnu studiju o kardiovaskularnom zdravlju koju je proveo američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH).
Sudionici su dolazili iz triju država (Sjeverna Karolina, Maryland i Pennsylvania) i na početku istraživanja su uglavnom bili zdravi.
Autori su htjeli rasvijetliti djelovanje masnih kiselina na zdravlje tako što su analizirali biomarkere u krvi odraslih osoba koje nisu uzimale dodatak hrani s omega-3 iz ribljeg ulja.
Tako su mogli ocijeniti mogući učinak redovne konzumacije ribe na više uzroka smrtnosti.
Studija je objavljena na internetskoj stranici časopisa Annals of Internal Medicine.