Rasteretite kućni budžet

Uvijek ima načina da rasteretite kućni budžet i potrošite manje...

Mislite da ne zarađujete dovoljno da biste mogli štedjeti? Varate se. Uvijek ima načina da rasteretite kućni budžet i potrošite manje. Mi vas podsjećamo na to kako možete uštedjeti novac.
Izbrišite, izbrišite
Da, dobro ste pročitali. Izbrišite sve moguće komercijalne web-shopove koji vas vrebaju s računara i mame da trošite i trošite. Vjerovatnije ćete manje kupovati online kada vam je potrebno više od jednog klika mišem.
Izbjegavajte emocionalnu kupovinu
'Nikada ne kupujte kada ste tužni ili gladni', kaže Karen J. Pine, jedna od autorica knjige 'Sheconomics', vodiča za finansije za žene. U pravilu uvijek kupite više kada ste gladni, a kada kupujete dok ste tužni, vjerovatno ćete kupiti nešto za što ćete požaliti kasnije.
Držite se one 'Vrijeme je novac'
Odrecite se jedne kafe dnevno, kutije cigareta, paketa žvakaćih guma. Odaberite jednu stvar. Možda vam se čini malo, no s vremenom suma će narasti i iznenadit ćete se koliko možete uštedjeti na tako naizgled banalnim sitnicama.
Gotovina je vaš prijatelj
Ostavite kući kreditne kartice i ograničavate svjesno kupovinu. Ponesite gotovine onoliko koliko si realno možete priuštiti da potrošite. Ako baš vidite nešto što vam se sviđa, uvijek se možete vratiti kada prespavate. 
Koristite javni prijevoz
Možda vam ne zvuči ugodno kao vožnja vlastitim automobilom, ali definitivno se više isplati. Uzimajući u obzir gužve i potrošnju goriva te gubljenje živaca u saobraćaju, javni prijevoz će vam se višestruko isplatiti. 
Prvo platite sebi
To je stari trik, ali, vjerujte, pali. Čim vam novac sjedne na račun, mali dio odmah izdvojite na štednju. Nećete ni osjetiti, a kasnije se isplati.
Promijenite planove
Ako ste upali u rutinu kupovanja i jedan dan vikenda uvijek koristite za kupnju namirnica, vrijeme je da isplanirate druge aktivnosti. Naime, ako odete u šoping-centar, definitivno ćete potrošiti više. Kupite samo nužno na obližnjoj pijaci i pekarnici i brzo u prirodu daleko od potencijalnih 'usisavača novca'.
Kupujte na akcijama
Dvaput razmislite prije nego što sastavite popis za kupovinu. Je li vam sve doista nužno ili kupujete jer ste naviknuli neke stvari upotrebljavati. Ne kupujte ono bez čega možete (grickalice, slatki namazi...). Pratite akcije i kupujte ono što vam doista treba.
Napravite plan i držite ga se
Napravite mjesečni plan trošenja. Ako potrošite više, idući mjesec na nečemu uštedite. Npr. smanjite cigarete, gasite svjetla, mašine za robu i posuđe palite kada je jeftina struja…