Ubzati metabolizam, dati mu mali naboj da jače radi uopće nije tako teško, niti je posebna obaveza. Sa samo šest namirnica koje možete malo češće uvrštavati u svoj meni, organizam će vam raditi barem malo jače, stoji na stranici shape.com.

Ljute papričice

Sastojak kapsaicin koji daje papričicama ljutinu već je poznat po tome sto tijelu daje dodatni naboj i utažuje želju za hranom.

Cjelovite žitarice

Znamo da su zdrave, ali nikad ne škodi ponoviti na koje sve načine. Pune du dijetalnih vlakana i kompleksnih ugljikohidrata koji nam pokreću metabolizam. Pazite da jedete cjelovite žitarice a ne neke mješavine koje su vas privukle pakiranjem.

Kafa

Kofein “prirodno” stimulira naš živčani sistem pa dnevna šoljica kafe ubrzava metabolizam s 5-8%.

Ocat

Najbolji prirodni jabučni ocat ima brojne, za zdravlje pogodne osobine, a jedna od njih je i sposobnost da sagorijeva mast. Istraživanja su pokazala da kiselina u octu signalizira tijelu da sagorijeva masnoće. Ocat je naročito korisno konzumirati nakon što ste se počastili porcijom rafiniranih ugljikohidrata, jer ocat drži krvni pritisak pod kontrolom, da ne skoči prebrzo.

Citrusi

Porcija citrusa sagorijeva mast i potiče metabolizam da bolje radi. Kad osjetite potrebu za grickanjem, sljedeći put posegnite za narančom ili grejpom jer će vam držati razinu inzulina na zavidnoj razini.

Začini

Oni su najjednostavniji način da što bezbolnije unesete promjenu u svoju prehranu a u isto vrijeme potaknete metabolizam na rad. Začini najistančanijih okusa poput kurkume i cimeta najbolje dižu tjelesnu temperaturu i tako ubrzavaju tjelesni proces sagorijevanja masti.