Predobro da bi bilo istinito?

Čokolada koje se rastapa u ustima i ima puno bogatstvo okusa, a sadrži dvostruko manje masnoća izum je znanstvenika s britanskog Sveučilišta Warwick.

Ta nova i poboljšana verzija "stare" čokolade razlog je za veselje čokoljupcima diljem svijeta koji će u svom poroku moći uživati bez grižnje savjesti oko suvišnih kalorija, tvrde znanstvenici, a piše Time Healthland.

Iz čokolade su uklonili velik dio kakao maslaca i mliječnih masnoća, inače bogatih trigliceridima i zamijenili ih komadićima naranče i soka od brusnice. Zahvaljujući tehnici "emulzije odabira" uspjeli su pretočiti dodani sok u mliječnu, tamnu i bijelu čokoladu.

Nova čokolada zbog toga nema osiromašen okus, već se čini jednako "masnom" kao i stare verzije.

"Svi vole čokoladu, a sada će u njoj moći i uživati oni koji strahuju od suvišnih masnoća i kalorija. Upravo masnoća daje čokoladi okus za kojim ljudi žude te svilenkastu teksturu koja se rastapa u ustima. Mi smo otkrili kako prevariti nepce koristeći voćni sok umjesto masnoća", rekao je voditelj znanstvenika, Stefan Bon.

Kao rezultat nova čokolada ima pomalo voćni okus, a umjesto voćnog soka u proizvodnji se može koristiti i mala količina vode i askorbinske kiseline, objasnio je Bon.