POVREMENI POST

U svijetu je sve popularniji takozvani jednodnevni ili 24-satni post. Znate li zapravo šta se događa s tijelom ako ne jedete cijeli dan.

Tokom prvih osam sati vaše tijelo će nastaviti da vari vaš posljednji unos hrane. Vaše tijelo će koristiti uskladištenu glukozu kao energiju i nastaviti funkcionirati kao da ćete uskoro ponovo jesti.

Nakon osam sati bez jela, vaše tijelo će početi da koristi uskladištene masti za energiju. Potom će vaše tijelo nastaviti da koristi uskladištenu masnoću za stvaranje energije tokom ostatka vašeg 24-satnog posta.

Postovi koji traju duže od 24 sata mogu dovesti do toga da vaše tijelo počne pretvarati uskladištene proteine u energiju.

Kako donosi Healthline, tijekom tog razdoblja dozvoljeno je konzumiranje samo kalorijski neutralnih napitaka, dok se nakon 24 sata osoba slobodno smije vratiti uobičajenoj prehrani.

Redovni povremeni post može pomoći u poboljšanju načina na koji se vaše tijelo razgrađuje holesterol. Ove promjene u vašem metabolizmu mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Može pomoći u smanjenju rizika od bolesti koronarnih arterija Redovan 24-satni post može pomoći u smanjenju N-oksida na duži rok. Visoki nivoi ovog jedinjenja su povezani sa bolešću koronarnih arterija, tako da ovo može pomoći u smanjenju rizika.

Povremeni post također može smanjiti upalu, smanjiti rizik od određenih karcinoma, smanjiti rizik od neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti.

Postoje li nuspojave ili rizici za ovo?

Često gladovanje po 24 sata može dovesti do nuspojava i povećati rizik od određenih komplikacija.

Uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego što krenete na post kako biste smanjili rizik od nepredviđenih zdravstvenih posljedica. Ovo je posebno važno ako imate osnovne zdravstvene probleme.

Ne biste trebali postiti ako imate ili ste imali poremećaj u ishrani, imate dijabetes tipa 1, ste trudni ili dojite, mlađi od 18 godina ili se oporavljate od operacije.

Post više od dva puta sedmično može povećati rizik od srčanih aritmija i hipoglikemije. Imajte na umu da je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti procijenile potencijalne koristi i rizici povremenog gladovanja. Redovno vježbanje i uravnotežena prehrana dokazani su načini za zdraviji način života i održavanje tjelesne težine.