SUPER SAVJETI

Jedna trula jabuka u košari s ostalim pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, no ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžit će mu život, jer sprečava klijanje krompira.

To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihovu kvalitetu. Evo još nekih:

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za blagdane pohranite u plastičnu posudicu i držite u frižideru s komadićem hljeba koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će duže ostati prhki i jestivi.

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom prije nego što ih pohranite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli zrak. Uvelu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu vodu, piše 24. sata.hr.

Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje.

Celer ili brokula duže će zadržati svježinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u frižideru i do dvije sedmice.

Luk će duže ostati svjež ako ga objesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu bocu i stavite je u zamrzivač.

Umjesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu - tako će puno duže trajati. Mekše sireve spremite u aluminijsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plijesni.

Općenito, da biste spriječili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem dijelu police ili na nivou očiju u frižideru.

Svježe začinsko bilje možete spremiti u led. Nasjeckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuhanje umaka, supa i variva.

Izvor: Faktor/24.sata.hr