Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj prehrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, urod mu je velik, zastupljen je u prehrani tokom čitave godine, zasitan je, može se jednostavno pripremiti i na najrazličitije načine i vrlo je jeftin.

Međutim, ova posljednja stavka se ne odnosi na krompir koji dolazi s malog francuskog otoka Noirmoutiera, zapadno od Nantesa.

Mali žuti krompir s ovog otoka najskuplji je na svijetu, a cijena im se penje i do 500 eura za kilogram. Rastu samo u otočnom tlu zaljeva Biscay, bogatom mineralima – na komadiću zemlje koji miriše na ocean i alge.

Krompiri bonnotte pomno se uzgajaju i još pažljivije beru na vrhuncu zrelosti u maju, a to traje tek sedmicu dana. U to se vrijeme 2.500 berača okuplja u zoru do zalaska sunca beru najskuplji krompir na svijetu. Ručno vade krompir po krompir kako bi zlaćani urod mogao zasjati na stolovima najboljih svjetskih restorana.

Ovaj najskuplji krompir odlikuje se delikatnom limunastom aromom, miriše na orahe, a karakteristični su po slanom, mineralnom okusom koji još dugo ostaje na nepcu. Koristi se za juhe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi – najvažnije je da se kora, koja čuva esenciju mora i tla, ne guli.

No francuska delikatesa ima ljutog protivnika. Britanski lanac supermarketa Tesco prije koju godinu počeo je komercijalizirati krompir prodajući ga ispod cijene od oko 2 eura po kilogramu. Naime, krompir sličana ovome raste preko puta La Manchea, na britanskom teritoriju. Otok Jersey ima sličnu klimu i tlo, ali poznavatelji tvrde da su francuski krumpiri ipak ukusniji.

Otok na zapadnoj obali Francuske slavu ne duguje samo krompirima nego i ljupkoj arhitekturi, desecima kilometara pješčanih plaža te mirisnim borovima, načičkanim poput velikih suncobrana. Za kopno je vezan stoljetnim nasipom i novijim mostom, kojim se dolazi do oaze vrijedne pažnje.