Egzotična začinska biljka koja je neizostavna namirnica u azijskoj kuhinji, odakle i potječe, sve se više konzumira i kod nas. Osim u prehrani, koristi se kao lijek, i to više od tisuću godina. Dolaskom u Europu đumbir je postao neizostavni začin pri svakom jelu.

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, potječe iz južne Azije, a njegov najveći proizvođač je Indija. Poznato je da ga uzgajaju mnoge zemlje: Nigerija, Jamajka, Haiti, Tajvan, Japan, Kina, Egipat, Grčka, Meksiko...

Zavisno o zemlji u kojoj je uzgojen, đumbir sadrži 1–2,5% eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak seskviterpen zingiberen, a sadrži i zingeron, gingerol, shogaol i druge derivate. Seskviterpenov alkohol je najznačajniji među njima jer daje karakteristični blagi miris đumbiru. Đumbir koji miriše na limun sadrži također i citral.



Najcjenjeniji je onaj uzgojen na Jamajci, koji, iako sadrži samo 1% eteričnog ulja, cijene zbog njegove profinjene arome. Cvjeta prekrasnim trobrojnim cvjetovima, uvezanim u čašicu i krunu.

Ljekoviti dio ove neobične biljke, koja može narasti do jednog metra, je korijen. Stručnjaci su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimulira cirkulaciju, uklanja grčeve, pospješuje funkciju jetara, a i snažan je antioksidans.



Dokazano je da može ubiti stanice tumora jajnika, dok sastojak koji daje ljutinu feferonima smanjuje tumor na gušterači. Protiv raka se uspješno bori tvar 6-gingerol, koja korijenu đumbira daje karakterističan okus. Njegova ljekovita svojstva još se istražuju

Mineralni sastav korijena vrlo je raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij, mangan, vitamin C, vitamine B skupine te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Đumbir jelu daje aromatični, osvježavajući i pomalo pikantni okus. U kombinaciji s drugim začinima primjeren je za začinjavanje raznih juha, umaka, jela od povrća, voćnih deserta, medenjaka, peciva i tijesta za kolače, a u mesnoj industriji za začinjavanje nekih salama i paštete.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, supe, variva i kuhanog voća, dok se komad oguljenog korijena, koji se kuha s jelom, na kraju ukloni ili se sitno nariba.

Aroma će biti intenzivnija ukoliko se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen doda jelu (narezan ili nariban).



Koristi se i za aromatiziranje nekih alkoholnih pića (pivo, vino, liker), a možda je najpoznatije bezalkoholno pivo od đumbira koje podsjeća na limunadu.


Izvor: Net.hr