NUTRICIONISTI POJASNILI

Lee Holmes, australijski nutricionist, ističe koliko je važno obraćati pažnju na apetiti i hranu za kojom žudimo, jer može otkriti i određene nedostatke u organizmu.

Dodaje kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u tijelu, što kroz vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju prehrana često se borimo s povećanim apetitom i željom za određenom hranom, piše Daily Mail.

Ako vam se u posljednje vrijeme jako jedu čokolada, orašasti plodovi ili grah, može značiti da organizmu nedostaje magnezija, koji se može pronaći u sjemenkama tikve, chia sjemenkama, kikirikiju, sojinom mlijeku i špinatu.

Lee smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodamo čokoladu ili orašaste plodove, kako bismo zaustavili čežnju.

Dodaje i kako manjak cinka, hroma, željeza, kalcija i magnezija također mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama.

Ako se oblizujete na spomen zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje hroma, triptofana, fosfora, a prema riječima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu ćelija i zdrav metabolizam.

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vježbanja i dehidracije.

- Manjak cinka i željeza mogu također biti uzrok želje za slanim – kaže Holmes.

ožda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi te značiti da je došlo do manjka kalcija u organizmu.

Umjesto da se prepustite želji, nadomjestite nedostatak tako da pijete mlijeko ili jedete šljive, brokule i kelj u svakom obroku.

Namirnice koje su bogate kalcijem su i jogurt, zeleno lisnato poveće, sardine i većina sireva.

Ako je u tijelo premalo željeza vjerovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u prehranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom.

Zanimljivo, ali ako imate jaku želju za ledom, može se raditi o manjku željeza u organizmu.

Evo još nekih pokazatelja:

Želja za hljebom i tjesteninom: vaše tijelo treba proteina i nitrogena, a trebali biste jesti crveno meso, grah, chia sjemenke, masnu ribu.

Želja za masnom hranom: vašem organizmu treba kalcija, a možete ga pronaći u povrću, leći, mlijeku i siru.

Želja za slanom hranom: organizmu nedostaje hlorid i silicij, a pronaći ga možete u sjemenkama, masnoj ribi i kozijem mlijeku.

Izvor: Faktor/Daily Mail