ZDRAVO POVRĆE

Tikvice su jedna od najzahvalnijih ljetnih namirnica jer se mogu spremati na puno načina, hranjive su i pune minerala i vitamina.

One su izvanredan izvor mangana i vitamina C, zatim magnezija, vitamina A, kalija, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2.

Tikvice povoljno utječu na cjelokupno zdravlje organizma. Održavaju liniju vitkom zbog niske kalorijske vrijednosti, poboljšavaju koncentraciju, blagotvorno utječu na nervni sistem, ojačavaju mišiće i srce, a utječu i na izbacivanje vode i štetnih materija iz tijela.

Evo zašto ih jesti:

Gubitak kilograma

Jedna šoljica tikvica sadrži samo 19 kalorija, bogata je vodom i sadrži zdrava vlakna.Ta kombinacija pomaže da se osjećate sito što dovodi do toga da unosite manje kalorija u cjelini. Kao i većina voća i povrća, i tikvice su prirodno siromašne masnoćama i kalorijama, a ipak mogu zasititi.

Čuvaju srce

Sa svakom šoljicom izrezanih tikvica dobit ćete jedan gram vlakana, ali nemojte da vas zavara naizgled mala količina. Što se vlakana tiče, svaki se gram doprinosi dobrom zdravlju srca. Vlakna su presudan dio zdrave prehrane, koja snižava nivo holesterola. Konzumiranje hrane bogate vlaknima smanjilo je učestalost koronarnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog crijeva, zaključeno je u studiji koja je objavljena u časopisu "The Lancet."

Pospješuju probavu

Tikvice sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu samoj probavi. Sadržaj vode u tikvicama također pomaže u ukupnoj hidrataciji i probavi, pomažući hrani da lakše prolazi kroz gastrointestinalni trakt.

Bogata je vitaminom B6

U jednoj šoljici tikvica nalazi se i 11 posto dnevnih potreba za vitaminom B6. Ovaj vitamin važan je za održavanje nervnog i imunološkog sistema zdravim.

Bogata je vitaminom C

Šoljica tikvica osigurat će vam četvrtinu dnevne potrebe za vitaminom C koji djeluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza iz biljne hrane što je dobar razlog da se tikvice jedu zajedno sa lisnatim povrćem poput špinata ili kelja.