ZANIMLJIVA ISTRAŽIVANJA

Za razliku od pasa koji nas bezuvjetno vole, mačke se često optužuju da nas iskorištavaju kako bi zadovoljile svoje potrebe i da ih nije briga hoćemo li preživjeti ili umrijeti. No, da li je zaista tako?

Naučna istraživanja o tome kako nas mačke posmatraju su različita, ali jedno je sigurno, one nas ne vole kao psi. Brojne studije pronašle su dokaze da nam mačke ne uzvraćaju uvijek ljubavlju i nježnošću, ali to nužno ne znači da im se ne sviđamo.

U studiji iz 2015. godine, koja je provedena za BBC-jev dokumentarac pod nazivom "Cats v Dogs", naučnici su koristili sline mačaka i pasa te na taj način otkrili da se nivo hormona oksitocina povećala i kod mačaka i pasa, nakon što su ih mazili.

No, količina oksitocina takozvanog hormona ljubavi bila je mnogo veća kod pasa, povećavajući se u prosjeku za 57,2 posto što je u poređenju sa samo 12 posto kod mačaka. Također, u studiji iz 2021. godine, istražena je veza između čovjeka i mačke. Naučnici su otkrili da je povučeno ponašanje kod mačaka rjeđe nego što su očekivali.

"Mačke stvaraju bliske emocionalne odnose s ljudima, ali o tome se zapravo malo zna. Kao i kod svakog složenog društvenog odnosa, vrsta veze između mačke i vlasnika proizvod je dinamike između obje uključene osobe, zajedno s njihovim određenim značajkama ličnosti", objasnio je Daniel Mills, autor studije i stručnjak za ponašanje životinja na Univerzitetu Lincoln.

Autori studije ispitali su 3.994 vlasnika mačaka i identificirali pet različitih odnosa između mačaka i vlasnika kako bi utvrdili emocionalnu vezu između njih. Odnos je zatim dodijeljen jednom od navedenih: otvorena veza, veza na daljinu, povremena veza, suovisnost i prijateljstvo, pri čemu je otvorena veza najneposrednija veza, a prijateljstvo najbliža veza.

Rezultati su bili prilično podijeljeni, pri čemu je otprilike polovica pokazala emocionalno ulaganje, a druga je imala povučeniji odnos. Studija je pokazala da mačke mogu uspostaviti društvene odnose s ljudima, ali to ovisi o emocionalnom ponašanju vlasnika i o tome hoće li mačkama biti dozvoljen nivo neovisnosti kojeg žele.

Zasebna studija iz 2019. godine također je pronašla dokaze o povezanosti mačke i vlasnika, ali je primijetila da je u usporedbi sa psima vlasniku bilo potrebno više truda da se izgradi ta veza.

Zanimljivo je da je studija iz 2008. otkrila da se krvni pritisak mačaka povećao kada su se susrele s čovjekom s kojim su bile vezane, što sugeriše da su odnosi između mačke i vlasnika važni. Pretpostavlja se da je povećani broj otkucaja srca rezultat uzbuđenja ili iščekivanja nagrade.