BROJNI BENEFITI

Posjedovanje kućnih ljubimaca nosi brojne pozitivne efekte za pojedinca, ali za porodicu.

Kako navodi Guardian, naučna istraživanja pokazuju da interakcije ljudi i životinja mogu imati snažan utjecaj na mentalno, fizičko i socijalno zdravlje pojedinaca i porodica, ali i cjelokupne zajednice.

Zapravo, posjedovanje kućnih ljubimaca ima toliko benefita da se preporučuje da imate više kućnih ljubimaca.

Naime, kućni ljubimci mogu ublažiti stres i pomoći u rješavanju socijalne izolacije. Zdravstveni radnici sve više preporučuju kućne ljubimce i uključuju ih u dugoročno liječenje stanja mentalnog zdravlja.

Istraživanja pokazuju da vlasnici kućnih ljubimaca imaju niži krvni pritisak, vjerovatnije je da će postići preporučenu dozu dnevne fizičke aktivnosti i manje je vjerovatno da će biti pretili. Osim toga, djeca s kućnim ljubimcima češće su fizički aktivna.

Kućni ljubimci imaju koristi od svog bliskog odnosa s ljudima jednako kao i mi. Vlasnici kućnih ljubimaca svoje ljubimce smatraju važnim dijelom porodice i spremni su za njih značajno promijeniti način života.

Prema istraživanju, 61 posto vlasnika kućnih ljubimaca promijenilo bi smještaj kako bi se prilagodili kućnom ljubimcu, a 45 posto bi promijenilo posao kako bi više vremena provodili s kućnim ljubimcima.

Kada je riječ o okolišu, kućni ljubimci pomažu u sprječavanju otpada, smanjujući otisak koji ostavlja poljoprivreda. Sastojci proizvedeni tokom obrade ljudske hrane koji bi inače bili odbačeni sigurno se koriste u hrani za kućne ljubimce.