VRIJEDNE LEKCIJE

Djeca koja se igraju sama nauče mnoge vrijedne lekcije koje će nositi sa sobom kroz život, a period proveden u samostalnoj igri istovremeno nosi brojne benefite.

Samostalna igra podstiče samopouzdanje i kreativnost, posebno zato što nemaju nikoga da im kaže čega da se igraju ili da preuzmu vodstvo. Solo igranje također pomaže vašoj djeci da postanu dobro zaokruženi pojedinci koji se osjećaju ugodno u raznim okruženjima – uključujući i samu.

Ovo su neki od razloga zašto bi trebali pustiti vašeg mališana da se zabavlja sam:

Podučava samozabavu - Djeca koja se igraju sama uče da se zabavljaju sama. Ne računaju na druge za svoju sreću i zabavu. Kako vaša djeca rastu, shvataju da neće uvijek imati nekoga pored sebe svakog budnog trenutka. Bit će samopouzdaniji i zadovoljniji pojedinci.

Podstiče maštu - Možda već osjećate kao da je vaše dijete puno mašte. Samo pričekajte da se povučete i pustite ih da igraju sami! Samo vrijeme će izvući superheroje, princeze i druge situacije u igri koje ne biste mogli vidjeti da nisu uključeni u solo igru. Oni će brzo razmišljati na svojim nogama i njihova kreativnost će zablistati.

Razvija socijalnu nezavisnost - Samostalna igra razvija snažan osjećaj nezavisnosti kod djece. Ne moraju stalno biti u blizini druge osobe ili grupe ljudi. Ova društvena nezavisnost će im pomoći da se osjećaju ugodno u svakoj situaciji.

Samostalna igra ne ohrabruje vašu djecu da zazire od drugih. To ih priprema za sve što vam dan nosi - jutarnju solo igru, popodne s grupom za igru ili večernje spavanje kod prijatelja.

Podstiče smirenost - Igra napolju daje energiju djeci dok igra sa drugima daje im puno interakcije. Samostalna igra donosi vašoj djeci osjećaj smirenosti. Međutim, vrijeme kada se igraju sami podiže njihovo raspoloženje na drugačiji nivo. Mnoga djeca će provesti vrijeme u miru igrajući se sa svojim igračkama.

Podučava samoumirivanje - Djeca žele da znaju da smo tu za njih kada smo im potrebni, ali učenje kako da se igraju sami također ih uči da se umire. Uvijek računaju na vas, ali također uče kako da gledaju "unutra" da bi riješili probleme. Vaša djeca počinju bolje razumjeti vlastite emocije i mogu početi komunicirati te osjećaje i vama.

Priprema djecu za školu - Što se tiče predškolske djece, roditelji su vjerovatno najbolji drug u igri vaše djece. Dok se vi povlačite i pokazujete im kako da igraju sami, oni shvataju da nećete uvijek fizički biti tu sa njima.

Omogućava roditeljima malo predaha - Još jedna prednost učenja djece da se igraju sama je da zaradite prijeko potreban odmor. To, naravno, nije vaš primarni cilj, ali vrijeme koje provodite sami je također dobar primjer za vašu djecu. Vaša djeca mogu vidjeti da uživate radeći stvari koje volite sami i da vam nije potrebna tuđa pažnja 100 posto vremena da biste bili sretni.