OBRATITE PAŽNJU

Znojenje je normalan fiziološki proces u kom se telo oslobađa viška toplote, odnosno oganizam se hladi i reguliše tjelesnu temperaturu. Međutim, tokom ljeta znojenje se pojačava, pa može biti veoma neprijatno.

Upravo iz tog razloga treba revidirati ishranu i isključiti proizvode koji izazivaju još više znojenja. Šta izbjegavati u vrućim danima?

Znojimo se uglavnom poslije toplih jela, kao i toplih napitaka. Oni podižu temperaturu unutar tijela, pa se on od nje brani aktiviranjem rashladnog mehanizma.

Takođe se znojimo nakon što jedemo začinjenu hranu. Kapsaicin koji sadrži paprika, prisutan u biberu, širi krvne sudove, pojačava protok krvi i podiže temperaturu, prvo oko lica i glave, a zatim i cijelog tijela.

Ako želite da se manje znojite poslije obroka, smanjite papriku, ljute papričice, so, đumbir, kurkumu, senf, i začinjene sosove i mješavine - tabasko i kari.

Znojenje pojačavaju i namirnice bogate proteinima i životinjskim mastima, brza hrana i visoko prerađena gotova jela, kalorična i visokog glikemijskog indeksa, kao što su čokolada i slatkiši.

Alkohol djeluje kao začinjena hrana, kada se konzumira, cirkulacija se povećava i tjelesna temperatura raste. Alkohol je toksičan za naše tijelo, pa ono čini sve da ga se riješi, uključujući i znoj.

Bezbjedniji stimulansi, kao što su kafa ili jaki čaj, takođe povećavaju znojenje. Kofein povećava broj otkucaja srca i stimuliše znojne žlezde.

Specifičan miris našeg znoja takođe može biti dodatni neprijatan element. Na miris utiče, između ostalog, i povrće sa intenzivnom aromom, kao što su bijeli luk , crni luk ili praziluk, ali i ono koje ima slabiju aromu, ali je bogato jedinjenjima sumpora: prokulice, brokoli , karfiol ili špargle.

Neprijatan miris izazivaju i ljuti začini, jela bogata životinjskim mastima i proteinima, alkohol.

Da bismo sprečili prekomjerno znojenje, trebalo bi da povećamo potrošnju voća, sirovog povrća i hrane bogate vlaknima. Na primjer, krastavac, sok od paradajza (dopunjavamo kalijumom), banana ili jabuka će raditi odlično.

Začinjene začine treba zamjeniti svežim začinskim biljem i biljem, poput nane, korijandera, žalfije, koprive, matičnjaka, konjskog repa, komorača. Mogu se koristiti kao dodatak jelima, od njih možemo praviti i sokove. Takođe mogu pomoći sok od limuna i limete i sirće.

Treba piti i dosta vode, a ako je znojenje veliko, odnosno prekomjerno, vodu sa elektrolitima.