OBRATITE PAŽNJU

Crvena, iziritirana, guli se, otečena..., ovo su sve neželjeni epiteti kojima tokom ljeta opisujemo svoju kožu ako joj ne pružamo pažnju kakvu zaslužuje.

Zbog visokih temperatura, sunca, mora, znoja, smanjene količine odjeće, tokom ljeta koža je pod stalnim stresom.

Upravo je stres, kao i pogrešna priprema kože prije izlaganja suncu, jedan od vodećih razloga zašto u SAD-u od raka kože oboli gotovo svaka peta osoba, a i u BiH ova bolest svake godine uzima maha.

Kako bi koži olakšali razdoblje koje slijedi obratite pažnju na sedam najčešćih grešaka koje morate prestati raditi odmah.

Neispravno nanošenje kreme za sunčanje

Prema istraživanju Fondacije za rak kože (Skin Cancer Foundation) više od 60 posto ljudi uvjereno je da ih jedno nanošenje kreme za sunčanje štiti četiri sata, što uopće nije tačno.
Kako dalje objašnjavaju, većinu krema koje su dostupne na tržištima potrebno je nanositi svaka dva sata ili prilikom svakog izlaska iz vode.

Još jedno pravilo kojeg se često ne pridržavamo je to da kremu moramo nanijeti 20 do 30 minuta prije samog izlaganja suncu.

Također, prilikom svakog nanošenja, potrebno je pripaziti da se nanese dovoljno bogat sloj kreme na svaki dio tijela koji nije pokriven odjećom. To znači da bi prilikom svakog mazanja trebalo nanijeti oko 30 mililitara kreme.

Odlazak na plažu ili bazen nakon depiliranja

Neželjene dlačice tokom ljetnih mjeseci za većinu su žena neprijatelj broj jedan. Kako bi što duže zadržali postojanu glatkoću kože, žene uklanjanje dlačica ostavljaju za zadnji trenutak.
Bilo da je riječ o brijanju britvicom, aparatićem ili pak uklanjanju dlaka voskom, nakon takvih tretmana koža je osjetljiva i iziritirana.

Dodatno izlaganje suncu, slanoj vodi ili pak vodi s hlorom iz bazena nadražit će već ionako osjetljivu kožu. Kako bi izbjegli nepotrebne iritacije, dlačice uklonite 24 sata ranije.

Ne koristite kremu za sunčanje

Bez obzira na doba godine, kremu s blagim zaštitnim faktorom uvijek bi trebali nanijeti na lice koje je prvo na "udaru" sunca.

U ljetnim mjesecima to se pravilo, osim na licu, može primijeniti i na ostatku tijela koje nije pokriveno odjećom.

Čak i ako ste izloženi suncu samo prilikom odlaska do automobila ili javnog prijevoza, uvijek postoji rizik da koža uhvati malo štetnih UV zraka.

Kako biste pravilno zaštitili kožu, koristite zaštitni faktor prikladan vašoj puti. To znači, ako imate svijetlu put ili puno madeža koristite SPF 50, a ako ste tamniji, odnosno mediteranski tip SPF 20 do 30 će biti dovoljan.

Nanosite parfem tokom izlaganja suncu

Parfemi i kreme s jakim mirisima također mogu uzrokovati promjene na koži. Prilikom izlaganja suncu na mjestima na kojima obično stavljamo parfem (vrat te područje iza uha) može uzrokovati pojavu smeđkastih mrlja. One su prvi znak da takav postupak ne bi trebali ponavljati.

Kombinacija, sunca, mora, topline, parfema i parfumiranih krema u nekim slučajevima može dovesti i do opekotina te ostalih oštećenja kože.

Nedovoljno hidratizirana koža

Ljetne radosti poput cjelodnevnog izležavanja na suncu i kupanja u moru isušuju kožu. Čine ju pahuljastom te joj daju rožnat izgled.

Veće količine vode (više od tri litra dnevno) kao i osvježavajuća pića na bazi kokosa, lubenice te ostalog voća bogatog tekućinom odličan su odabir za dodatnu hidratizaciju tokom ljetnih mjeseci.

Osim hidratizacije putem tekućine, koži možete pomoći i laganim, hidratizirajućim kremama.

Skidajte šminku prije spavanja

Sjećate se onih ludih ljetnih večeri koje su se iz običnog izlaska pretvorile u zabave do ranog jutra. Umorni i pomalo mahmurni vraćate se iz izlaska. Najradije bi otišli ravno u krevet, ali na licu vam se i dalje vide tragovi šminke.

Koliko god nam se postupak uklanjanja šminke ponekad činio nepotrebnim i napornim, on je itekako važan za vrijeme ljetnih mjeseci.

Poznato je da puder i ostala kozmetika zatvaraju pore na licu što nikako nije dobra praksa za vrijeme vrućina kada može doći do lakšeg razvoja bakterija i infekcije, Stoga, bez obzira na stanje u kojem ste došli kući, otiđite u kupatilo očistite lice i umijte se.

Nepravilna prehrana

Uz redovnu njegu kože, važnu ulogu u održavanju njenog zdrava izgleda igra pravilna prehrana. Nepravilan izbor namirnica, preskakanje obroka, konzumacija nezdravih namirnica, gaziranih i zaslađenih pića koži ne pružaju prijeko potrebne vitamine i minerale.

Umjesto toga, prehranu obogatite što raznovrsnijim voćem i povrćem koje obiluje tekućinom. Sokove zamijenite čajevima ili vodom, a grickalice orašastim plodovima.