Savjeti

U posljednje vrijeme, sve više se mogu vidjeti brojni trikovi za uljepšavanje, a među njima su i oni koji se odnose na njegu i stilizovanje kose. Možda ste mislili da vam je za zanosne lokne potreban odlazak kod frizera, ali vrlo lako i sami možete napraviti postojanu frizuru.

Naime, ovaj princip je vrlo lako primjenljiv na srednje dugu i dugu kosu. Za pravljenje ove frizure biće vam potrebna traka za kosu, peškir, ili bilo koja duža tkanina koja je mekana i koja vam neće stvarati nelagodu.

Ukoliko se odlučite za traku za kosu:

Potrebno je mokru ili vlažnu kosu podijeliti na dva jednaka dijela. Na glavu postaviti traku za kosu, a onda sa svake strane odvajati pramen po pramen i uvijati ga oko trake. Naprskati malo laka za kosu i ostaviti da se prirodno osuši ili pomoću fena. Možete ostaviti i da tako prenoći. Kada je kosa osušena polako, pramen po pramen izvlačiti, blago raščešljati kosu i vaše lokne će biti spremne, piše Cdm.me.

Ukoliko se odlučite za peškir ili drugu tkaninu:

I ovde je princip prilično sličan. Kosu podijelite na dva jednaka dijela, tkaninu postavite tako da središnji dio bude na tjemenu, te da sa obje strane tkanina pada na jednake dužine. Potom sa obje strane kosu podijelite na još dva dijela, naizmjenično jedan uvijajući oko tkanine ka unutra, a drugi ka spolja. Naravno ukoliko želite da vam sva kosa ide od lica, onda svaki pramen uvijajte ka spolja. Možete ostaviti da imate dvije improvizovane “pletenice” ukoliko želite blage lokne ili jednostavno kosu uviti u dvije blage punđe i ostaviti tako da se osuši. Nakon toga, kosu blago rastresti, postaviti lak i vaše lokne će biti spremne!

Oba principa uvijanja kose su prilično jednostavna, a rezultat je vidljiv i postojan. Ukoliko je vaša kosa prirodno ravna, kako biste osigurali postojanost lokni, nanesite malo više laka ili drugog učvršćivača za kosu.