Autobiografsko djelo jedne žene, muslimanke

U organizaciji NVO "Vrelo" juče je u Bijeloj kući održana promocija knjige "Moji zatvorski dani u Egiptu" autorice rahmetli Zejnep El Gazali, u prijevodu na bosanskom jeziku od dr Fikreta Arnauta, direktora bošnjačkog centra Sabor iz Minhena, Njemačka.

U ulozi promotera su bili Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu, Adem Demaqi, kosovski analitičar, Raim Bajrami, internista GCPM Prizren, Damir Bajrami, predsjednik NVO "Vrelo", Isak Meta, predstavnik BSK-a, kao i mnogobrojni gosti.
"Moji zatvorski dani u Egiptu" je autobiografsko djelo žene, mučenice i dugogodišnje zatvorenice diktatora u Egiptu. Bila je veliki čovjek, aktivista, borac za ljudska prava i slobodu govora i slobodu vjerovanja", rekao je na skupu Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu.
Predsjednik NVO "Vrelo", Damir Bajrami prisutnima je pročitao biografiju autorice rahmetli Zejnep El Gazali i Fikreta Arnauta, direktora bošnjačkoga centra Sabor iz Minhena, koji je knjigu preveo na bosanski jezik.
Skupu se u ulozi promotera obratio i kosovski analitičar, Adem Demaqi, istakakavši da ova knjiga upravo opisuje koliko ljudska volja može doseći.
"Ova ispovijest može da služi svima onima koji pokušavaju da se približe Bogu. Jedino ljudi koji su izabrali Boga, koji je Svevišnji, Jedini i Svemogući, mogu izdržati torturu koju je preživjela EL Gazali i ovo je poruka za sve nas, da slijedimo put Boga", rekao je Demaqi.
Poređenjem ove knjige sa knjigom Meše Selimovića "Derviš i smrt" Raim Bajrami je otvorio polemiku, uporedivši sudbinu glavnog junaka Nuridina koja sliči sudbini Zejnep El Gazali.
Sadik Idrizi, predsjednik Demokratske stranke vatan ujedno i koordinator za nastavu na basanskom jeziku na Univerzitetu u Prizrenu je, između ostalog, podsjetio da je juče bio jedan od najtežih dana u Egiptu, gdje su ulice Kaira pune leševa i da ova priča o Egiptu još traje.
O idejama i žrtvovanju Zejnep El Gazali za pisanje knjige i o samom sadržaju govorio je Fikret Arnaut, koji je ispričao nekoliko detalja kojim je prisutnima probudio želju za čitanjem ovog autobiografskog djela.