Saradnja matica - dijaspora

U Pećkoj Banji je u subotu u okviru manifestacija "Dani dijaspore" koje finansijski podržava Ministarstvo dijaspore Vlade Republike Kosova, održana jedna od planiranih ovogodišnjih manifestacija i u bošnjačkim sredinama na Kosovu, u organizaciji NVO "Inicijativa mladih" i NVO "Oaza" iz Peći.

U prvom dijelu ovog kulturnog događaja promovisana je knjiga "Muahadžerluk" autora iz dijaspore - publiciste Avde Metjahića iz Njujorka, koji je porijeklom iz Plava, dok je jedan dio svog života proživio i na Kosovu, u Vitomirici kod Peći, gdje i sada ima dio svog imanja. Izdavač knjige je poznata Web stranica Bošnjaci.Net. 
Skupu su prisustvovali ugledni gosti iz nevladinog, političkog i medijskog miljea na Kosovu i šire, među kojima je dobar dio njih bio iz dijaspore, kao i onih iz regije. 
Skupom je moderirao Sahit Kandić, predsjednik BKZ za Kosovo, koji je uvodnu pozdravnu riječ dao Ćerimu Bajramiju, zamjeniku ministra u Ministarstvu dijaspore, ispred bošnjačke nacionalne  zajednice na Kosovu.
Svoje prigodne riječi su imali i Jupo Rastoder, predsjednik Evropske dijaspore Bošnjaka (EDB), Nećko Ćeman, predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice iz Hanovera, Njemačka, takođe i član uprave EDB, Almir Muratović iz Bošnjačke kulturne zajednice iz Petnjice, Crna Gora, Husnija Bešković, zamjenik ministra u Ministarstvu za zajednice i povratak Vlade Kosova, Zaim Elezi iz Peći i Mejdin Saliji, predsjedavajuči Bošnjačkog savjeta Kosova.
O samoj knjizi je imao dobro pripremljenu prezentaciju njen promoter, novinar i pjesnik Mustafa Balje, dok je biografiju autora pročitao Sahit Kandić. Balje je zasebno istakao nekoliko važnih sekvenci iz teksta ovog romana (autobigrafije), čime je dobro ilustrirao neke od ključnih opisa u knjizi, pogotovo onaj s kojim je autor iskazao svoje emocije prilikom ponovnog susreta s rodnim zavičajem i svojom porodičnom kućom, poslije dugog niza godina odsustva izvan svog topraka. 
Sam autor Metjahić takođe je imao svoje pripremljeno izlaganje u kojem se, između ostalog, zahvalio i Ministarstvu dijaspore i zamjeniku ministra Bajramiju na promovisanju stvaralaštva – zasebno pisanog - iz dijaspore, te je posebno istakao doprinos oba organizatora ovog skupa i promotora ove njegove druge po redu izdate knjige, čija je tematika vezana za život čovjeka kojeg su sudbina, odnosno vrijeme i prilike,  odvele u emigraciju.
U drugom dijelu ove manifestacije, bilo je riječi o mogućnostima saradnje između bošnjačkih udruženja u matici i onih u dijaspori, njhovom povezivanju i što redovnijim kontaktima, kako onih između matice i dijaspore tako i između samih udruženja u emigraciji… U tom pravcu čulo se i insitiranje na omasovljenju bošnjačkih udruženja u emigraciji, odnosno na uključivanju što većeg broja Bošnjaka porijeklom s Kosova u njhovom (dobrovoljnom) radu. 
Na kraju skupa organizator je priredio zajednički iftar za sve prisutne. 
H.B.