ODLIČNE RECENZIJE

Emotivnu ljubavnu dramu Past Lives kritičari nazivaju najboljim filmom u 2023. godini. Ima 97 posto odobravanja na Rotten Tomatoesu, dok je na stranici Metacritic, koja izračunava prosjek kritičarskih recenzija na ljestvici od 1 do 100, dobila visoku ocjenu 94.

David Rooney, filmski kritičar za Hollywood Reporter, rekao je: “Teško je prenijeti višeslojnu ljepotu Past Livesa izvan pukog poticanja ljudi da to vide i izgube se u zadivljujućoj čaroliji.” Ann Hornaday iz Washington Posta nazvala je film “spektakularnim scenarističkim i rediteljskim debijem koji vješto zadržava izvore emocija, sve dok ne izazove potop”.

David Fear je za Rolling Stone film opisao kao najbolji u 2023. godini. “Drama oslobađa vaše suze i tjera vas da se zaljubite u nju. Film je sigurno predodređen da bude najbolji film koji ćete vidjeti ove godine”, poručio je.

Dugometražni film djelo je scenaristice i rediteljke Celine Song. Priča govori o dvoje Južnokorejaca koji su prijatelji iz djetinjstva, Nori (Greta Lee) i Haeu Sungu (Teo Yoo). No život ih je razdvojio nakon što je njena porodica odlučila migrirati iz Južne Koreje u Kanadu.

Film koji ne daje odgovore, ali postavlja pitanja

Dvije decenije kasnije, ovaj par se ponovo susreće u New Yorku i ta će sedmica za njih biti sudbonosan put pitanja o ljubavi i životnim odlukama. U traileru filma možemo osjetiti njihovu sramežljivost, ali i uzbuđenje, kao i nostalgiju koja ih vraća 20 godina unazad.

Past Lives, navodi se u stranim medijima, ona je vrsta filma koja nam postavlja pitanja poput: “Postoji li doista sudbina u ljubavi?” i “Kako bi izgledao naš život da smo donijeli neke drugačije odluke?” Mnogi ovaj film uspoređuju s Notebook ili Love, Rosie te poručuju da će gledatelje Past Livesa preplaviti jednake emocije.

Ova nježno uzbudljiva, srceparajuća drama daje vam osjećaj da se toliko toga već dogodilo i da će se dogoditi opet. Mijenjaju se samo imena i ishodi, što filmsku hroniku onoga što se događa ovoga puta čini mnogo dirljivijom.

Celine Song ovim se filmom predstavila na festivalu u Berlinu, kao i na Sundanceu, gdje je imao svjetsku premijeru. Past Lives je dobio popularnost kao prvi veliki film u godini, kao bolno efektna ljubavna priča i kao rijedak emocionalno zreo film.