Pjesnik Agim Rifat: Trudimo se da preko Izdavačke kuće “Imza” sva djela bošnjačkih pjesnika i pisaca izdamo. Neke radove iz proze i poezije prevedemo na turski jezik i publikujemo ih u Književnom časopisu “Imza”

Još je davno rečeno da umjetnost ništa ne dokazuje neposredno, ona se pokazuje, ona se vidi, u njoj se uživa. O njoj se priča, njoj se dive, a ko se ne divi, taj ne vrijedi - ni kao jedna ugašena lampa u grotlu tame. Otuda i poezija, kao posebna vrsta književnosti, nosi univerzalnu poruku poja duše umjetnika koji je stvara. A stvara se istinom pjesnikove spoznaje u stvarnom ambijentu, to jest u njegovom okruženju, oblikovanoj unutarnjom spoznajom.
Svjedoci smo da je danas sve manje pažnje od strane države prema umjetnosti. Sve je teže organizirati bilo koju umjetničko-kulturnu manifestaciju, ako se stameno ne ispriječi umjetnik koji će čovječanstvu oteti pravi smisao, onaj koji su njihovi stvaratelji svijeta iznevjerili, a koji će oplemeniti njihova srca i dušu.
Svakako, u te stamene i čvrste umjetnike-pjesnike treba sa posebnim naglaskom pridodati poznatog turskog pjesnika - Agima Rifata, koji preko svoje Izdavačke kuće i istoimenog Književnog časopisa “Imza-Kosova”, danas promoviše kulturu i književnost na Kosovu. Osobito u prizrenskoj regiji brojnim književnim i pjesničkim susretima, kako u gradu, tako i u Župi, Gori i u Podrgoru. Primjer su nedavno održani Pjesnički susreti  u Osnovnoj školi “Planjane” u Planjanu, u Župi nadomak Prizrena, 21. marta ove godine u povodu Svjetskog dana poezije. Važnog datuma za pjesnike, na kojem su sa učenicima svoje stihove kazivali bošnjački pjesnici; Uzair Ajradini, Sadik Idrizi, Fehmija Murati, Resmija Omerović i turski pjesnik Agim Rifat. A kako se i pretpostavljalo udarno pjesničko krilo činilo je, uz učenike, i troje pjesnika domaćina; Uzair Ajradini, Fehmija Murati i Mersija Omerović. Pjesničke susrete su svojim prisustvom uveličali i ljubitelji pisane riječi Fejzo Kaplani i Ismail Ramović.
Pjesnik Uzair Ajradini, domaćin ovih pjesničkih susreta je kazao da su održani u čast “Svjetskog dana poezije”;
"Ovaj dan je ustanovljen od strane UNESCO-a 1999. godine  da bi se što bolje promovisalo čitanje, pisanje i objavljivanje poezije u školama širom svijeta, ali i davanje novih podsticaja priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pokretima”, kazao je pjesnik Ajradini i dodao da je inicijativa pokrenuta od strane pjesnika Agima Rifata, direktora Izdavačke kuće i istoimenog književnog časopisa “Imza”.
Zaljubljenik u književnost, poeziju i u Prizren, kako sam ističe – Agim Rifat je posvećen svojim kolegama da istraju na umjetničkom putu kroz svoju izdavačku kuću:
“Već je desetak godina kako se družimo sa pjesnicima iz Prizrena,  Župe, Gore i Podgora. Svih ovih godina promovišemo, pored tursku, albansku, romsku, posebno bošnjačku poeziju koja se stvara od pjesnika iz ovih krajeva. A oni su, bogami, veoma plodni i zreli i pišu divnu poeziju i prozu. Trudimo se da preko Izdavačke kuće “Imza” sva djela bošnjačkih pjesnika i pisaca izdamo. Istodobno, neke prozne radove i poeziju bošnjačkih autora prevedemo na turski jezik i publikujemo ih u Književnom časopisu “Imza”, kazao je direktor, izdavač i pjesnik Agim Rifat.
U lijepoj pjesničkoj atmosferi, učenici ove škole znalačkim recitavanjem odabranih pjesama mamili su aplauze vršnjaka, pjesnika i gostiju; Azari Amira, Šabani Alma, Murati Enera, Ajradini Sanih, Hajrić Anita, Sezairi Nehro i Šabani Saliha.