Izložba fotografija mladih polaznika sedmomomjesečnog kursa postavljena je sinoć u holu Instituta “Yunus Emre” u Prizrenu. Kurs fotografije koji je organizirao ovaj institut je vodio poznati majstor fotografije Nafiz Lokvica.

Fotografije sa motivima kulturno-historijskih spomenika grada, starih kuća i  avlija, mostova ali i prirode i panorama planina, rijeka i okolnih sela, nastale su tokom trajanja ovog kursa.
Svečana sala Instituta “Yunus Emre” u Prizrenu je bila premala da primi sve one zainteresirane koji su željeli prisustvovati svečanom otvaranju izložbe fotografija ali i dodjeli diploma polaznicima foto-kursa, a medju njima je bilo i  mnogih javnih i političkih ličnosti grada, pretežno iz turske nacionalne zajednice, pripadnika Kfora, roditelja kursista te mnogobrojni građani Prizrena ljubiteljia fotografije. 
Među 45 polaznika foto-kursa bilo je i 13 Bošnjaka koji su, kako su istakli, bili veoma zadovoljni kursom, druženjem sa ostalim polaznicima kursa, upoznavanjem grada i njegove okoline kao i  čitavog Kosova, jer su tokom sedam mjeseci trajanja kursa obišli mnoge gradove i  sela na Kosovu.
U svecanom dijelu programa za govornicom su prisutne pozdravili direktor Turskog instituta “Yunus Emre” u Prizrenu, predstavnik turskog kontigenta Kfora na Kosovu kao i u ulozi domaćina fotograf Nafiz Lokvica.
“Pprojekat izuzetno značajan za sve one koji su pohađali foto-kurs jer su u njemu učestvovali mladi iz svih nacionalnih zajednica koje žive u Prizrenu i okolini i koji će dobiti diplomu o završenom teorijskom ali i praktičnom dijelu fotografije. Fotografisali smo kulturnu baštinu Prizrena, njegove okoline ali i  mnoga mjesta širom Kosova, gdje su mladi imali priliku naučiti sve o fotografiji te usput upoznati mnoge prirodne ljepote naše države a posebno mnoge kulturno-historijske znamenitosti. Vjerujem da je ovim momcima i  djevojkama danas uizuzetna čast što, prvi put u svom životu, izlažu svoje fotografije pred svima nama a posebno pred svojim roditeljima. Vjerujem da je pred njima sjajna budućnost”, istakao je Lokvica.
Onda je uslijedila dodjela diploma polaznicima koji su uspješno završili ovaj kurs fotografije. Svi su oni, nakon dodjele Diploma, bili ispraćeni velikim aplauzom prisutnih.
O ovom veoma uspješnom projektu u realizaciji Turskog instituta “Yunus Emre” u Prizrenu svoje utiske za naš portal je iznio profesor fotografije Nafiz Lokvica.
"Ovaj foto-kurs je trajao sedam mjeseci gdje smo tri mjeseca radili teoriju a naredna četiri praktični dio. Teorijski dio kursa smo odradili u prostorijama Instituta “Yunus Emre” u Prizrenu, čijim se predstavnicima i osoblju ovom prilikom srdačno zahvaljujem, prvo na ustupljenom prostoru, pa onda na svim onim rekvizitima i  podršci koji su nam pružili u radu sa nasom omladinom i gdje smo imali odlične uslove za rad. Što se tiče prakticnog dijela na kursu, obišli smo čitavo Kosovo. Svake nedjelje smo, na moje insistiranje, na raspolaganju imali autobus za foto-safari. Obišli smo mnoga naša sela kako u regionu Prizrena tako i u okolini mnogih kosovskoh gradova gdje su polaznici mogli slikati stare kuće, prirodu, rijeke, planine... Moj prvobitni cilj je bio da mladi upoznaju svoju okolinu jer je lako ići po gradovima i fotografisati a malo je teže posjetiti seosku sredinu i sve njene ljepote. 
Od 45 polaznika kursa, medju kojima je bilo i  Albanaca, Turaka i  Roma bilo je i 13 Bošnjaka. Ja sam u prigodnom govoru istakao da sam prezadovoljan urađenim kao i ponasanjem svih njih jer je moj cilj bio druženje i upoznavanje mladih pa tek onda učenje o fotografiji. I u tome je naš najveći zajednički uspjeh”, istakao je Lokvica.
Munira Hamza
Među bošnjačkim omladincima koji su sa uspjehom zavrsili foto-kurs bila je i Munira Hamza, učenica trećeg razreda Gimnazije “Gjon Buzuku” u Prizrenu.
"Bilo je divno družiti se sa mojim kolegama u proteklih sedam mjeseci gdje smo upoznali mnoge kulturno-historijske spomenike ali i  prirodne ljepote Prizrena, njegove okoline ali i čitavog Kosova. Meni je fotografija hobi od malih nogu te sam se željela usavršiti i  naučiti nešto više. Tako sam se i  prijavila na ovaj kurs i  nisam se prevarila. Posebnu zahvalnost svi mi polaznici iz bošnjačke zajednice dugujemo našoj nastavnici Almiri Rahmani koja nas je svemu naučila i sa kojom smo proveli veći dio kursa, sve dok nas nije zadnjih par mjeseci preuzeo gospodin Lokvica koji nas je srdačno primio u svoju grupu, te se i  njemu zahvaljujem. Kao rezultat našeg rada možete vidjeti ove divne fotografije koje su izložene u holu Instituta. Sa mnom su bile i  moje drage kolege i  koleginice koji su sa uspjehom završili ovaj foto-kurs te ih, svakako, treba pomenuti: Ermin Fazlji, Miralem Fazlji, Rahmel Saiti, Merhad Ajradini, Mirela Rahmani, Azra i  Majda Odžini, Sena Mustafa, Ahmed Balje, Amel Etemi, Funda Keskin i  Salem Haliti. Vjerujem da će druženje sa ovog kursa svima ostati u lijepom sjećanju. Što se mene lično tiče, od mnogobrojnih foto-safarija i obilaska mnogih mjesta na Kosovu, najviše mi se svidjela Gora - sela Brod i  Zlipotok, inače moje rodno mjesto koje smo obišli na posljenjem, desetom foto-safariju. Čini mi se da je ljepota Gore, njenih planina, rijeka i sela neprocjenjiva. Vjerujem da će ova diploma svima nama mnogo značiti jer će nam biti putokaz za dalje profesionalno bavljenje fotografijom, naravno onima koji žele nastaviti da se bave fotografijom”, rekla je Muniba Hamza.
Izlozba fotografija mladih polaznika foto-kursa biće postavljena i u narednih sedam dana u holu Turskog Instituta "Yunus Emre" pa svi zainteresovani je mogu posjetiti i uvjeriti se u uspješne uradke ovih mladih ljudi.