Suočeni sa neopozivom činjenicom da o svakodnevnom životu građanki i građana Republike Kosova znamo sramotno malo, praktično ništa, odlučili smo da 8. mart, Međunarodni dan žena, iskoristimo kao povod da ovu nepravdu barem donekle ispravimo.

Objavljujemo kratak dokumentarni film “Tri generacije” kosovske novinarke Beriane Mustafa koja je pokušala da prikaže kako se u najmlađoj državi na Balkanu mijenjao položaj žena iz generacije u generaciju.

Kroz razgovor sa svojom bakom i majkom, te kroz intervjue sa članicama parlamenta i sociološkinjama, autorka takođe nastoji da ukaže na trenutni status žena na Kosovu

"Žene još uvijek nisu uključene u procese odlučivanja. One su dio parlamentarnih grupa ili su šefice tih grupa, ali su javno nevidljive. Javnost nije informisana o njihovom radu", reći će jedna od sagovornica u filmu.

Beriane Mustafa (1982) novinarka je Radio Kosova. Završila je ekonomiju na Univerzitetu u Prištini i novinarstvo na Kosovskom institutu za novinarstvo i komunikacije (KIJAC). Film "Tri generacije" snimila je kao studentkinja, a naknadno je objavljen na sajtu Kosovo 2.0. Ljubaznošću autorke, čitateljke i čitaoci našeg portala imaju priliku da ga vide.

Pogledajte VIDEO!