U hercegnovskoj galeriji Sue Ryder, 22. februara, otvorena je izložba Izabele Matoš pod naslovom "Gošća". Slike koje je predstavila publici inspirisane su poezijom Mustafe Baljea iz Prizrena, te nose poetične naslove: "U šest ujutru", "Gošća", "Noćni mornar", "Kaže da je ribareva kći"...

"Platna u skladno u skladno izmanipulisanim nastavcima Baljeove poezije počinju i bivaju pokretna slika nekog futurističkog omaža, o njoj, o njemu", primjećuje dramaturškinja Marija Čolpa.

Autorka kaže da je Gošća - tuga, koju je kroz slike profiltrirala sa sopstvenom tugom koja je uhvati povremeno kada vidi u kakvom gradu danas živi(mo). Objašnjava da se iz Južne Amerike vratila zbog sna o Herceg Novom, atmosfere i kvaliteta života kakav je ponijela u daleki svijet.

Iako ništa više nije kao nekada - vjeruje da se stvari mogu promijeniti nabolje a zbog te nade su i vedre boje na njenim platnima.

"Rad Izabele Matoš je priča o ženi, priča o nepripadanju, priča o granici pojavnosti i (ne)mogućnostima vidljivosti žene u društvu u kome se nalazi i u kom živi. To je priča o paradoksima demokratije, neslobodi i cinizmu onih koji bi danas, u savremenom kapitalizmu trebalo da nas učine jednakim. To je priča koja treba da nas zapita koji su to mehanizmi i strukture moći koji neke jedinke čine isključenim iz društva u kome se nalaze. Šta je to na čemu se bazira ekskluzivnost i nejednaka participativnost svih u društvu i kulturi", napisao je u katalogu za izložbu Danilo Prnjat.

On je ustvrdio da Izabelin rad "djeluje kao izvjestan aktivizam unutar lokalnog konteksta i supkulturna praksa koja razbijajući ustaljene šeme istovremeno ukazuje na njihovu opsesivnost i ograničenost".

Izabela Matoš je diplomirani aranžer-dekorater i nastavnik likovne kulture. Izrađuje unikatni nakit i odjevne predmete. Bavi se pedagoškim radom. Radila je kao kostimograf i scenograf u nekoliko pozorišnih predstava. Izlagala je u zemlji i inostranstvu.

S. Kostić, 24. februar 2012, Vijesti
 

{gallery}galerije/gosca{/gallery}